Właściwości
Maślan sodu zaleca się stosować do postępowania dietetycznego w zespole jelita nadwrażliwego, zaburzeniach mikrobioty jelitowej np. po antybiotykoterapii, chorobach zapalnych jelit, zaburzeniach czynnościowych ze strony układu pokarmowego takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, biegunki, chorobach jelita grubego przebiegających ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej, niedoborach pokarmowych np. podczas stosowania diet ubogich w błonnik pokarmowy.
Zalecane spożycie
https://www.plantamed.pl/suplementy-diety/10008-maslan-sodu-600-mg-mikrokapsulkowany-90-kaps-aura-herbals-5902479613963.html#:~:text=Kapsu%C5%82k%C4%99%20nale%C5%BCy%20po%C5%82kn%C4%85%C4%87,porcje%20do%20spo%C5%BCycia.
Ważne
Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
Składniki
Maślan sodu; kapsułka – hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca – celuloza; substancja zagęszczająca – hydroksypropylometyloceluloza; substancja glazurująca – etyloceluloza.
Wartość odżywcza
100 g produktu
1 kapsułka
2 kapsułki
Wartość energetyczna 2123 kJ (507 kcal) 10 kJ (2 kcal) 21 kJ (5 kcal)
Tłuszcz, w tym: 49 g 0,24 g 0,48 g
kwasy tłuszczowe nasycone 49 g 0,24 g 0,48 g
Węglowodany, w tym: - - -
cukry - - -
Białko - - -
Sól 12,2 g 0,06 g 0,12 g
Błonnik 39 g 0,19 g 0,38 g
Maślan sodu, w tym: 61,6 g 300 mg 600 mg
kwas masłowy 49,3 g 240 mg 480 mg