Właściwości
Triphala jest ajurwedyjską mieszanką trzech owoców:
– Amla (Emblica Officinalis)
– Bibhitaki (Terminalia Bellirica)
– Haritaki (Terminalia Chebula)
Amla (Indyjski agrest) – działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce. Kwaśny smak
Amli związany jest w Ajurwedzie z energią Pitta i żywiołem ognia. Amla jest bogatym
źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów.Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 30 razy więcej niż cytrusy.
Haritaki (Harada) – ma sześć smaków, z przewagą gorzkiego, który związany jest z energią
Vatta i żywiołem powietrza. Owoce są bogatym źródłem tanin, aminokwasów i fruktozy. Zawiera
także kwas sukcynytowy i sitosterol. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które
skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. Potwierdza to
tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych
jelita grubego i cienkiego.
Bibhitaki (Beheda) – jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca. Działa głównie
na płuca, serce i wątrobę. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Zawarty w niej olej linoleinowy
jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL
(„dobry” cholesterol) a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu
choroby wieńcowej.
TRIPHALĘ stosuje się w ajurwedzie jako kompletny środek oczyszczający organizm.
Działanie:
likwiduje zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy,
odtruwa organizm i polepsza wchłanianie substancji odżywczych,
obniża podwyższone ciśnienie krwi,
łagodzi pracę jelit w stanach zapalnych,
skuteczna w zespole jelita drażliwego,
uchyłkowatości jelita grubego i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
oczyszcza krew i usuwa toksyny z wątroby,
pomaga w zwalczaniu nadwagi,
pomaga w leczeniu tłuszczaków.
Wskazania:
zakwaszenie organizmu
dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
zaparcia,
niestrawność i zgaga,
wzdęcia i gazy,
Zespół Jelita Drażliwego,
wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
otyłość i nadwaga,
nadciśnienie tętnicze
Zalecane spożycie
2-6 kapsułek, spożyć w trakcie lub po posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Stosować kilka tygodni dla osiągnięcia pożądanego efektu poprawy samopoczucia i zdrowia. Stosowanie naturalnych preparatów daje stopniowy, ale długotrwały efekt.
Przeciwwskazania: nie stosować u dzieci do 12 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Ważne
Kraj pochodzenia: Triphala hodowana jest w Indiach. Suszona i proszkowana w Auroville.
Wolne od laktozy.
Wolne od pszenicy.
Wolne od glutenu.
Składniki
Triphala (ekstrakt z trzech owoców: Amla (Emblica Officinalis), Bibhitaki (Terminalia Bellirica) i Haritaki (Terminalia Chebula), celuloza roślinna (kapsułka).
Każda kapsułka zawiera 500 mg czystej, certyfikowanej organicznej Triphali.
Kapsułki są w 100% wegetariańskie
Producent
Producent:
Aurospirul,
Auroville, Indie.
Wyłączny dystrybutor:
MOMA AYURVEDA
Marcin Skowroński,
Os. Wieniawa 71/8,
64-100 Leszno.
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.