BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids
BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm):
BioMarine® – olej z wątroby rekinów głębinowych (Południowo-Zachodni Ocean Spokojny i Morze Tasmana, Nowa Zelandia i Australia);
BioCardine®Omega-3 – olej z mięśni sardynek, sardeli i makreli, (Południowy Ocean Spokojny);
BioNeuro®Omega-3 – olej z mięśni ryb gatunków sardelowatych, śledziowatych i tuńczyków (Ocean Indyjski i Zachodni Ocean Spokojny);
Tranu OLAVA® – olej z wątroby dorszy alaskańskich, (Morze Beringa, Alaska)
Sposób stosowania
• Na podstawie tabelki stosowania (ulotka) wylicz, jakiej ilości BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm) potrzebuje organizm pacjenta. Dzienną porcję produktu obliczamy z uwzględnieniem należnej masy ciała (idealna masa ciała wg. wskaźnika BMI).
• Rekomendujemy podzielenie dziennej ilości oleju na porcje nieprzekraczające 10 ml, spożywane 15-20 min przed posiłkami, w równych odstępach czasu w ciągu dnia - dzięki temu zapewnione jest optymalne wchłanianie lipidów zawartych w produkcie.
• Kapsułki można połykać w całości, jednak rekomendujemy, aby spożywać sam olej w nich zawarty, ponieważ to on dostarcza substancji budulcowych i organizm człowieka powinien je otrzymywać już przez błony śluzowe jamy ustnej. Dlatego przed połknięciem należy przytrzymać olej przez kilkanaście sekund w jamie ustnej - w ten sposób błony śluzowe ulegają bezpośrednio fizjologicznej odbudowie i regeneracji.
• Jeśli rybi posmak oleju jest trudny do zaakceptowania lub gdy pacjentowi odbija się rybą", poleć wymieszanie porcji oleju z naturalnym sokiem owocowym np. malinowym lub wiśniowym, ale nigdy nie z cytrusowym. Soki cytrusowe, zwłaszcza grejpfrutowy, zawierają duże ilości furanokumaryn. Związki te wpływają na aktywność enzymów wątrobowych, które współuczestniczą w metabolizmie tłuszczów złożonych i wyższych kwasów tłuszczowych. Zaleca się, aby między spożyciem produktów na bazie olejów rybich, a cytrusów bądź soków cytrusowych zachować co najmniej godzinny odstęp czasowy. Jeżeli objawy nietolerancji występują przy stosowaniu oleju na „pusty" żołądek, można olej stosować do lub po posiłku, pod warunkiem, że posiłek jest niskotłuszczowy. Można również porcję oleju przegryźć kawałkiem pieczywa lub popić niewielką ilością przegotowanej wody lub herbaty ziołowej.
• W przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego lub zgagi olej należy stosować równocześnie z posiłkiem, należy jednak w takiej sytuacji pamiętać, aby sam posiłek był niskotłuszczowy.
• Spożywając zalecane ilości BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm) równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej, należy stosować dietę niskotłuszczową, aby umożliwić organizmowi człowieka prawidłowe wykorzystanie tej kompozycji tłuszczów.
Ważna informacja
Produkt przyjmuje się według wskazań lekarza lub pod jego nadzorem. BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm) nie zastępuje terapii zaordynowanej przez lekarza, lecz przeznaczony jest do równoległego stosowania z leczeniem. Produkt niekompletny pod względem odżywczym, nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia osób, dla których został przeznaczony. Nie przekraczać zaleconej porcji do spożycia w ciągu dnia. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Produkt nie zawiera białek (w tym parwalbuminy) odpowiedzialnych za reakcję alergiczną na ryby.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników.
Składniki:
BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (zspm) pełnowartościowych, niewzbogacanych olejów rybich:
BioMarine® - olej z wątroby rekinów głębinowych (Squaliformes), z Południowo-Zachodniego Oceanu Spokojnego i Morza Tasmana w rejonie Nowej Zelandii i Australii
BioCardine Omega-3 - olej z mięśni sardynek, sardeli i makreli, z Południowego Oceanu Spokojnego
BioNeuro Omega-3-olej z mięśni ryb gatunków sardelowatych, śledziowatych i tuńczyków (Engraulidae, Clupeidae, Scombridae), z Oceanu Indyjskiego i Zachodniego Oceanu Spokojnego
Tran OLAVA® - olej z wątroby dorszy alaskańskich (Gadus microcephalus), z Morza Beringa w rejonie Alaski.
Składniki otoczki: substancja żelująca - żelatyna (E441); substancja utrzymująca wilgoć - glicerol (E422); woda.
Składniki dodatkowe: aromaty - naturalny aromat jagodowy.
Podmiot odpowiedzialny:
MARINEX INTERNATIONAL SP. Z O.O.