Właściwości
Spożywanie owoców ostropestu działa ochronnie na wątrobę - pomaga chronić jej komórki przed działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych. Wpływa korzystnie na utrzymanie fizjologicznych funkcji oczyszczających wątroby. Dodatkowo wspiera trawienie, pomaga utrzymać zdrowie serca, przyczynia się też do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Prowadzenie zdrowego trybu życia i stosowanie zrównoważonej diety są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
Zalecane spożycie
Sposób przygotowania i spożycia: jedną 1 czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) zalać szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody, dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10 minut. Wymieszany napar wypić po przestudzeniu, przed posiłkiem. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia jednej porcji naparu dziennie. Mielone owoce ostropestu smakują również, dodane do musli, sałatek warzywnych i owocowych, zup, sosów, deserów, wypieków.