Opis
Czarny bez dzięki wysokiej zawartości polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy), które eliminują wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego, polecany jest w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Jego jagody są także źródłem żelaza, magnezu, wapnia i potasu, dzięki czemu posiadają właściwości odkwaszające. Ponadto wykazują także działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, odtruwające i uszczelniają naczynia krwionośne. Owoce bzu czarnego spożyte w większych ilościach doskonale sprawdzają przy zaparciach, gdyż powodują efekt przeczyszczający, ułatwiając pozbycie się szkodliwych metabolitów.
Właściwości:
działa antyoksydacyjnie
odkwasza organizm
wykazuje działanie przeciwwirusowe
wspomaga leczenie biegunek i zaparć
łagodzi migreny i bóle reumatyczne
działa przeciwzapalnie
reguluje pracę układu trawiennego
jest polecany dla osób ze schorzeniami skóry
dla dorosłych i dzieci już od 6. roku życia
Sposób użycia
Dzieci powyżej 6. roku życia i dorośli: 60 ml (4 łyżki stołowe - łyżka stołowa odpowiada 15 ml) dziennie. Dzienna porcja (60 ml) zawiera: 60 ml soku z czarnego bzu i 18 mg witaminy C (22,5% referencyjnej wartości spożycia).
Skład
pasteryzowany sok z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) 99,95%, kwas L-askorbinowy (witamina C)
Skład w momencie publikacji. Aktualne INCI znajduje się na stronie producenta i/lub opakowaniu.
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.