Opis
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Produkt w postaci kapsułek dojelitowych, które zawierają sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu – 300 mg) w postaci mikrogranulatu. Kwas masłowy jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego.
Specjalistyczna postać – mikrogranulatu powoduje, ze proces uwalniania maślanu sodu odbywa się na całej długości jelita cienkiego i grubego.
Maślan sodu zalecany jest do postepowania dietetycznego:
przy nadwrażliwości jelit (zespół jelita drażliwego – IBS),
w zaburzeniach mikroflory jelitowej,
w biegunkach po antybiotykoterapii,
w zakażeniach jelit i chorobach zapalnych błony śluzowej żołądka,
w niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym (m.in. w stanach zapalnych jelit po radioterapii).
Sposób użycia
Zalecana dzienna porcja:
Dorośli: 1 kaps. 2 razy dziennie, rano i wieczorem; zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Dzieci w wieku powyżej 7 lat: 1 kaps. dziennie, najlepiej wieczorem.
Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 6 tygodni.
Skład
Maślan sodu, maltodekstryna, kapsułka (hydroksypropylometyloceluloza), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu. Może zawierać pochodne: zbóż zawierających gluten, soi, mleka
Skład w momencie publikacji. Aktualne INCI znajduje się na stronie producenta i/lub opakowaniu.
Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna: 493 kJ / 116 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 29 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 24,2 g
Dzienna porcja 1 kapsulka / 2 kapsułki
Maślan sodu 300 mg / 600 mg
w tym kwas masłowy 240 mg / 480 mg