Glukoza w proszku, 75g
Glukoza, nazywana potocznie cukrem krwi, należy do grupy prostych węglowodanów. Niższy niż norma poziom glukozy (hipoglikemia) lub jego nadmiar (hiperglikemia) może wpływać na codzienne funkcjonowanie organizmu. Glukoza spożywcza jest monosacharydem, co oznacza, że jest najprostszym rodzajem węglowodanów. Po spożyciu organizm przetwarza ją na glukozę krwi, będącą jednym z głównych źródeł energii obok tłuszczu i białka.
W przypadku niedostatecznej produkcji insuliny przez trzustkę może rozwinąć się cukrzyca. W takiej sytuacji konieczne może być leczenie, mające na celu kontrolę i regulację poziomu glukozy we krwi.
Glukoza składniki:
Glukoza bezwodna
Wartość odżywcza produktu |
100 g |
Wartość energetyczna kJ/kcal |
1683/396 |
Tłuszcz (g) |
0 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) |
0 |
Węglowodany (g) |
99 |
w tym cukry |
99 |
Białko (g) |
0 |
Sól (g) |
0 |
Producent:
PZZ Herbapol S.A.
ul. Towarowa 47/51
61-896 Poznań