HiPP 2 BIO Combiotik Ekologiczne mleko następne dla niemowląt po 6. miesiącu
Wyłączne karmienie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia jest najlepszym sposobem żywienia.
HiPP 2 BIO Combiotik z unikalnym połączeniem:
Galaktooligosacharydy (GOS) z ekologicznej laktozy. Laktoza stanowi główne źródło węglowodanów w pokarmie kobiecym. GOS jest więc również naturalnie obecny w mleku matki.
Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (L. fermentum) pierwotnie pozyskane z mleka matki. Pokarm kobiecy zawiera bardzo różnorodne kultury bakterii - ich rodzaj jest indywidualną cechą każdej kobiety.
- Metafolin³: źródło folianów na wzór mleka mamy.
- Witaminy A, C i D: wspierają układ odpornościowy.
- DHA z grupy Omega-3: ważny dla prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt.
- Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 100 mg DHA dziennie.
- ALA z grupy Omega-3: ważny dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych.
Mleko HiPP 2 BIO Combiotik, zgodnie z przepisami prawa regulującymi skład mleka dla niemowląt, zawiera witaminy A, C i D oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA).
Mleko następne HiPP 2 BIO Combiotik jest dopasowane do szczególnych potrzeb żywieniowych niemowląt po 6. miesiącu życia, które z różnych powodów nie mogą być karmione piersią. Mleko HiPP 2 BIO Combiotik jest odpowiednie po zakończeniu karmienia piersią lub każdym mlekiem początkowym.
Przygotowanie i stosowanie
1 Torebkę z proszkiem lekko unieś i odetnij w zaznaczonym od zgrzewem miejscu.
2. Otwartą torebkę rozłóż równomiernie wewnątrz pudełka.
3. Załączoną miarkę napełnij proszkiem, a jego nadmiar usuń przy użyciu prostokątnej krawędzi.
4. Torebkę możesz wielokrotnie zamykać przy pomocy załączonej samoprzylepnej naklejki.
5. Załączoną miarkę przechowuj w miejscu wskazanym na obrazku.
Sposób przygotowania
Podczas przygotowania mleka dla niemowląt należy postępować według instrukcji. Niewłaściwe przygotowanie lub przechowywanie gotowego posiłku przez dłuższy czas mogą doprowadzić np. do rozwoju niepożądanych drobnoustrojów, a tym samym zaszkodzić zdrowiu Twojego dziecka. Dlatego każdy posiłek powinien być świeży, przygotowany tuż przed podaniem dziecku. Nie podawaj ponownie reszty mleka pozostałej w butelce. Pamiętaj o dokładnym umyciu butelki, smoczka i nakrętki. Nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej (niebezpieczeństwo poparzenia!). Dokładnie zamknij torebkę i przechowuj ją w suchym miejscu, w pokojowej temperaturze. Zawartość opakowania zużyj w ciągu 3 tygodni po otwarciu.
1. Przegotuj świeżą wodę pitną i ostudź ją do temperatury ok. 40 °- 50 °C*.
2. Do butelki wlej potrzebną ilość przegotowanej i schłodzonej wody.
3. Luźno napełnij miarkę proszkiem, a jego nadmiar usuń w miejscu wskazanym na opakowaniu. Zalecaną liczbę miarek proszku wsyp do butelki.
4. Zakręć butelkę i kilka razy silnie wstrząśnij.
5. Tuż przed podaniem ostudź mleko do ok. 37 °C. Sprawdź temperaturę.
*W celu ochrony naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego nie zalewaj proszku wrzątkiem.
|
Wartość odżywcza w 100 ml mleka gotowego do spożycia* |
wartość energetyczna |
285 kJ/68 kcal |
tłuszcz w tym |
3,7 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
1,6 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,6 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone w tym |
0,5 g |
kwas alfa-linolenowy (Omega-3) |
60 mg |
kwas dokozaheksaenowy (DHA) |
13,6 mg |
kwas linolowy (Omega-6) |
420 mg |
węglowodany |
7,2 g |
w tym cukry |
7,2 g |
w tym laktoza |
7,0 g |
błonnik |
0,4 g |
w tym galaktooligosacharydy (GOS) |
0,4 g |
białko |
1,3 g |
sód |
20 mg |
potas |
88 mg |
chlorek |
52 mg |
wapń |
77 mg |
fosfor |
44 mg |
magnez |
6,3 mg |
żelazo |
1,0 mg |
cynk |
0,50 mg |
miedź |
0,054 mg |
mangan |
0,0070 mg |
fluorek |
<0,010 mg |
selen |
3,9 µg |
jod |
15 µg |
witamina A |
56 µg |
witamina D |
1,6 µg |
witamina E |
0,80 mg TE |
witamina K |
3,9 µg |
witamina C |
10 mg |
tiamina |
0,051 mg |
ryboflawina |
0,14 mg |
niacyna |
0,53 mg |
witamina B₆ |
0,042 mg |
kwas foliowy** |
11,3 µg |
witamina B₁₂ |
0,10 µg |
biotyna |
1,6 µg |
kwas pantotenowy |
0,35 mg |
Powyższe wartości mogą podlegać niewielkim wahaniom, typowym dla produktów wytworzonych z surowców naturalnych. |
|
*100 ml mleka gotowego do spożycia = 13,4 g HiPP 2 BIO Combiotik + 90 ml wody, 1 płaska miarka = ok. 4,5 g HiPP 2 BIO Combiotik |
|
**w formie folianów (Metafolin), gdzie 1 µg kwasu foliowego = 1,7 µg folianów z żywności |
Przechowywanie:
Szczelne opakowanie gwarantuje optymalną świeżość i zachowanie aromatu produktu. Produkt przechowuj w suchym miejscu, w pokojowej temperaturze. Zawartość opakowania zużyj w ciągu 3 tygodni po otwarciu. Poszczególne elementy opakowania należy wyrzucić do odpowiednich pojemników do segregacji.
Producent:
HiPP Polska Sp. z o.o.