Właściwości
O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Była stosowana głównie jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. Obecnie roślina ta przeżywa swój renesans. Nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak – słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ją uprażyć.
Zalecane spożycie
Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa, potraw oraz do pieczenia.
Ważne
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Składniki
100% nasion czarnuszki
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Producent
INTENSON EUROPE SP. Z O. O.
Całowanie 94 G,
05-480 Karczew