Właściwości
Inulina jest ważnym dla naszego organizmu prebiotykim, który wspomaga prawidłowy rozwój flory jelitowej. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że inulina usprawnia pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom. Jest łagodnie słodka w smaku, może stanowić zamiennik cukru i tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej produktu z jednoczesnym zachowaniem kremowej konsystencji. Jest dobrym stabilizatorem emulsji, więc sprawdzi się przy robieniu domowego majonezu oraz piany białkowej.
Zalecane spożycie
Stosować jako zagęstnik do zup i sosów, dodatek do ciast, pieczywa, naleśników
Ważne
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.
Składniki
100% inulina z cykorii
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Producent
INTENSON EUROPE SP. Z O.O.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew