Właściwości
Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.
Zalecane spożycie
Stosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
UWAGA! Nie podawać zwierzętom!
Ważne
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Składniki
100% ksylitol
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Producent
INTENSON EUROPE SP. Z O. O.
Całowanie 94 G,
05-480 Karczew