Właściwości
Latopic® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna saszetka Latopic® zawiera 1 mld bakterii - trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908,
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900,
Lactobacillus casei ŁOCK 0919.AAC
Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic® wykazują:
oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz Enterococcus faecalis
oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
Latopic® nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu. Jest smaczny i bezpieczny dla niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych.
Udowodniono, że u osób z atopowym zapaleniem skóry bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększenia szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać korzystnie na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.
Badania laboratoryjne wykazały, że szczepy zawarte w Latopic® indukują dojrzewanie i uszczelnianie bariery jelitowej, wykazują aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych.*
Latopic® można stosować wspomagająco w nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy może objawiać się biegunkami, kolką brzuszną, wzdęciami oraz zaparciami. Nietolerancja laktozy spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej. Jest to enzym, który rozkłada cukier mleczny do glukozy i galaktozy. Szczepy zawarte w Latopic® są zdolne do aktywnej fermentacji laktozy i galaktozy, dlatego też produkt ten warto stosować u osób nietolerujących laktozę.
Latopic® stosowany u osób z alergią pokarmową łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Skuteczność oraz bezpieczeństwo szczepów zawartych w Latopic® potwierdzono w badaniach klinicznych.
Zalecane spożycie
1 kapsułkę preparatu Latopic® podajemy raz dziennie przez co najmniej 3 miesiące. W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważne
Latopic® przechowujemy w temperaturze 2-8 ◦C (w lodówce). Jeśli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Składniki
Jedna kapsułka zawiera:maltodekstrynę,składnik kapsułki - żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, 25% Lactobacillus casei ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus casei ŁOCK 0900.
Substancje dodatkowe: maltodekstryna - substancja wypełniająca, kwas askorbinowy - przeciwutleniacz.
Producent
Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED Spółka Akcyjna
al. Sosnowa 8
30-224 Kraków
Stosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.