Miód Manuka MGO® 30+ 250g. Nowozelandzki miód z krzewu Manuka w małym słoiczku. Oznaczony Certyfikatem MGO® 30+ Posiada najmniejsze stężenia methylglyoxalu - składnik naturalnie występującego tylko w niektórych miodach.
Działanie
Bardzo wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodu Manuka:
wg. profesora Thomasa Henle wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka wpływa wyjątkowo korzystnie na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
dobroczynne działanie dla układu immunologicznego
pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnić pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.
Naukowo potwierdzone właściwości
Miód Manuka MGO™ jest produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów rośliny o nazwie Manuka (Leptospermum scoparium), która rośnie tylko w Nowej Zelandii. Przez wiele lat wyjątkowe właściwości miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach. Dokładne źródło aktywności miodu Manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Badanie naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg, średnio 3,1 mg/kg.
Naukowcy, którzy zbadali właściwości Miodu Manuka MGO™, zalecają spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Produkt | Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka | 30-800 + |
Inne miody | 0-10 |
Inne produkty żywnościowe | 0-50 |
Warunki przechowywania
przechowywać w temperaturze pokojowej.
Sposób użycia
W celach zdrowotnych: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Skład
miód z krzewu Manuka 50%, miód wielokwiatowy 50%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ / 334 kcal |
210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0,3 g |
0,05 g |
Sól |
0,04 g |
0,01 g |
Methylglyoxal |
>3 mg |
>0,45 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Bezpośredni importer i dystrybutor:
Propharma Sp. z o.o.
ul. Łopuszańska 36,
02-220 Warszawa, Polska