Opis
Karczochy zawierają cynarynę - chyba żadna inna roślina nie ma tak dużej zawartości tego niezwykle aktywnego biologicznie składnika. Poza tym jest bogatym źródłem kwasu foliowego i potasu, zawiera także flawonoidy, śluzy, błonnik, kwasy organiczne, gorycze, garbniki, inulinę, garbniki, sole organiczne, witaminy A, B i C, żelazo, magnez, flawony.
Karczoch to jeden z najlepszych preparatów na wątrobę i woreczek żółciowy. Zwiększa produkcję żółci, a także jej wydalanie, wspomaga działanie detoksykacyjne wątroby oraz wydalanie szkodliwych substancji z moczem, obniża poziom cukru we krwi. Zapobiega także odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Wspomaga produkcję enzymów trawiennych w trzustce i jest zalecany przy zaburzeniach jej funkcji.
Właściwości ekstraktu z karczocha
Trawienie
Cynaryna, naturalny związek występujący w karczochach, stymuluje produkcję żółci. Pomaga to przyspieszyć wypróżnienie, a także wspomaga trawienie tłuszczów i wchłanianie witamin. Karczoch może pomóc pacjentom cierpiącym na niestrawność, wzdęcia, nudności, zgagę i zespół jelita drażliwego.
Wątroba
Karczochy zawierają środki żółciopędne, czyli substancje, które pobudzają wątrobę do zwiększenia wydzielania kwasów żółciowych. Cynaryna aktywuje usuwanie cholesterolu z wątroby, hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, a tym samym pomaga obniżyć poziom tłuszczów we krwi. Niewydolna czynność wątroby często powoduje nudności, uczucie pełności i wzdęcia. W takich problemach może nam pomóc karczochy.
Poziom cholesterolu we krwi
Karczochy zawierają luteolinę, przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się cholesterolu.
Ekstrakt z liści karczocha pobudza organizm do wydajniejszego przetwarzania cholesterolu, co skutkuje niższym poziomem całkowitym. Ekstrakt z karczocha może obniżyć całkowity i „zły” cholesterol LDL, jednocześnie zwiększając „dobry” cholesterol HDL.