Opis
Kwas masłowy (maślan sodu) zmniejsza stany zapalne. Bakterie w jelicie grubym potrafią produkować kwas masłowy, który z kolei zostaje wykorzystany jako źródło energii dla komórek tworzących samo jelito grube. Kwas masłowy jest zatem korzystny dla jelita grubego.
Kwas masłowy reguluje uczucie sytości, powodując uwolnienie hormonów przekazujących mózgowi sygnały o zapotrzebowaniu na pożywienie.
Właściwości maślanu sodu:
Chroni przed wystąpieniem przewlekłych stanów zapalnych łączących się na przykład z cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia.
Podnosi wrażliwość na insulinę, również u osób z cukrzycą typu 2 i zespołem metabolicznym.
Zmniejsz skoki poziomu cukru po posiłku.
Zwiększa poczucie sytości.
Zmniejsza problemy związane ze zwiększoną przepuszczalnością jelit.
Neutralizuje bakterie w układzie pokarmowym, takie jak bakterie E. coli.
Zwiększa przyswajalność magnezu.
Sposób użycia
Spożywać 1 kapsułkę raz dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Skład
Standaryzowany Maślan sodu (Sodium Butyrate 98%); otoczka kapsułki: żelatyna.
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.