
**RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki: magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), substancja glazurująca - hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt z miłorzębu japońskiego (Ginkgo Biloba), chlorek 1-metylonikotynamidu (1-MNA), substancja wypełniająca - celuloza, substancja przeciwzbrylająca – talk, barwnik - dwutlenek tytanu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), biotyna (D-biotyna).
1-MNA
to endogenna substancja pochodzenia witaminowego, fizjologicznie obecna w ustroju człowieka. 1-MNA należy do czwartorzędowych soli pirydyniowych i jest głównym metabolitem witaminy B3, zwanej też witaminą PP. 1-MNA powstaje w naszym organizmie w wyniku przemian metabolicznych witaminy PP w wątrobie. Składnik ten znajduje się w nielicznych produktach spożywczych obecnych w diecie. Najbogatszym znanym źródłem naturalnym 1-MNA są algi brunatne Wakame (Undaria pinnatifida) i liście zielonej herbaty (Camellia sinensis). Wraz z wiekiem obniża się fizjologiczna zdolność przekształcania witaminy PP w 1-MNA, dlatego suplementacja diety w ten składnik jest zalecana w szczególności osobom starszym.
Ginkgo Biloba (miłorząb japoński)
zawiera takie substancje biologicznie czynne jak glikozydy flawonowe i laktony terpenowe. Wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych. Wywiera wpływ na mikrokrążenie w mózgu, które związane jest z jego wydajnością i aktywnością umysłową. Pomaga zachować słabnącą z wiekiem pamięć i utrzymać koncentrację. Ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające, czyli chroniące przed działaniem wolnych rodników.
Magnez i witamina B6
przyczyniają się do zmniejszenia uczucie zmęczenia i znużenia. Ponadto, tak jak tiamina i biotyna, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.