Właściwości
Daktyle to owoce palm daktylowych, uprawianych od najstarszych czasów historycznych na świecie. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40m i posiada 40 gron owocowych.
Daktyle to pestkowce o długości do 7 cm.
Mają konsystencję mięsisto-mazistą, są słodkie i zawierają błonnik.
Daktyle są owocami jadalnymi, zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo.
Używane są jako przekąska lub dodatek do słodyczy, budyniów lub ciast.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Daktyle są naturalnym źródłem:
potasu - który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
miedzi - która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
błonnika
Składniki
Suszone owoce daktylowca właściwego, bez pestek (Phoenix dactylifera)
Może zawierać: gluten, soję, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam, gorczycę oraz dwutlenek siarki.
Masa netto:
Producent
MyVita Proness
Nowodworska 17
59-220 Legnica