Właściwości
Spirulina posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Posiada także zdolność do regeneracji komórek układu nerwowego. Pomaga zahamować rozwój nowotworów i zapobiegać powstawaniu nowych. Przeciwdziała zakażeniu i wzrostowi pasożytów. Jest wykorzystywana jest w leczeniu wrzodów oraz jako lek antyalergiczny, gdyż hamuje wydzielanie histaminy i przez to może chronić przed reakcjami alergicznymi (histamina przyczynia się do objawów alergicznych, takich jak katar, łzawienie, pokrzywka). Wykazuje zdolność pochłaniania z organizmu metali ciężkich oraz pierwiastków promieniotwórczych. Usuwa nieprzyjemny zapach ciała i nieświeży oddech, wiążąc toksyczne substancje, wnikając w komórki tłuszczowe i stymuluje przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit. Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Zapobiega powstawaniu miażdżycy i stłuszczeniu wątroby. Zapobiega i aktywnie wspomaga leczenie chorób oczu i reumatyzm. Posiada właściwości nawilżające, odmładzające i wyszczuplające.
Spirulina swoje cenne właściwości zawdzięcza min. obecności aktywnych biochemicznie barwników roślinnych, niezbędnych w leczeniu anemii i niedokrwistości. Występujące w niej barwniki to fikocyjanina (barwnik niebieski) i chlorofil (barwnik zielony), dlatego spirulina należy do grupy alg niebiesko-zielonych. Dzięki własnościom tych barwnikom regeneruje krew. Dodatkowo przez obecność w niej witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza, witaminy E, i aminokwasów posiada zdolność do przenoszenia tlenu. Inny istotny barwnik występujący w spiruline to pophyrin - czerwony składnik aktywny - cząsteczki hemoglobiny. Stanowi on też część struktury witaminy B12, która jest niezbędna do tworzenia się zdrowych komórek krwi.