NATURELL Omega-3 kids żelki, 27szt.
Kwasy omega-3 wspomagają funkcjonowanie mózgu na różnych etapach zycia³. Przyczyniają się również do utrzymania prawidłowego widzenia³ oraz funkcjonowania serca4.
Kwas DHA jest najobficiej występującym kwasem tłuszczowym omega-3 w mózgu i siatkówce oka5,6.
Naturell Omega-3 kids wyróżnia:
• omega-3 (EPA i DHA) w naturalnej trójglicerydowej formie - czyli takiej, jaka naturalnie występuje w pożywieniu. Dzięki temu mogą być lepiej przyswajane przez organizm7,
• czysty skład - bez konserwantów i barwników syntetycznego pochodzenia,
• forma żelki (emulsja żelowa), w której olej rybny z kwasami omega-3 jest rozproszony w postaci małych kropel, co może wpływać na zwiększoną biodostępność kwasów omega-38,
• dzięki użytej technologii produkcji (emulgowania) zredukowano rybny posmak,
• bez dodatku cukrów,
• zawiera tylko naturalne aromaty.
1. Czerwionka-Szaflarska M. i wsp. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią, niemowląt oraz dzieci i młodzieży. Standardy Medyczne/Pediatria 2023; 20:505-517.
2. Marciniak-Łukasiak K., 2011: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, 6(79): 24-35.
3. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
4. Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
5. Troesch B. i wsp. Expert Opinion on Benefits of Long-Chain Omega-3 Fay Acids (DHA and EPA) in Aging and Clinical Nutrition. Nutrients 2020;12(9):2555.
6. Pluta A., Budnik-Szymoniuk M. Korzystny wpływ kwasów omega-3 na rozwój dziecka. Journal of Education, Health and Sport 2016;6(7):540-547.
7. Dyerberg J. i wsp. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 2010; 83(3):1370141.
8. Haug IJ. i wsp. Bioavailability of EPA and DHA delivered by gelled emulsions and soft gel capsules. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2011; 113, 137-145.
9. Konturek SJ. Fizjologia Układu Pokarmowego. W: Fizjologia człowieka: podręcznik dla studentów medycyny, Wrocław: Urban & Partner, 2013.