OLIMP NUTRAMIL COMPLEX 7 saszetek o smaku neutralnym
Nutramil™ to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Wskazania
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia Klinicznie wolny od laktozy Sugerowany w celiakii Produkt bezglutenowy
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Sposób użycia
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Ważne
preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Przeciwwskazania, nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Składniki
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g | 100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/300 kcal | 1743 kJ/417 kcal |
Białko | 11,25 g | 15,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza | 45 g 5,2 g <0,058 g | 62,5 g 7,2 g <0,08 g |
Tłuszcz, w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe - MCT | 8,4 g 2,5 g 1,7 g | 11,7 g 3,5 g 2,4 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Sód | 170 mg | 236 mg |
Potas | 349 mg (17%*) | 485 mg |
Chlorki | 160 mg (20%*) | 222 mg |
Wapń | 182 mg (23%*) | 253 mg |
Fosfor | 140 mg (20%*) | 194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg (12%*) | 63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg (11%) | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg (20%*) | 2,8 mg |
Miedź | 200 μg (20%*) | 278 μg |
Mangan | 0,4 mg (20%*) | 0,56 mg |
Molibden | 10 μg (20%*) | 14 μg |
Selen | 11 μg (20%*) | 15 μg |
Chrom | 8 μg (20%*) | 11 μg |
Jod | 30 μg (20%*) | 42 μg |
Witamina A (mg RE) | 160 μg (20%*) | 222 μg |
Witamina D | 1 μg (20%*) | 1,4 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 2,4 mg (20%*) | 3,3 mg |
Witamina K | 15 μg (20%) | 21 μg |
Witamina C | 16 mg (20%*) | 22 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg (20%*) | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg (20%*) | 4,4 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg (20%*) | 56 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg (20%*) | 0,7 μg |
Biotyna | 10 μg (20%*) | 13,9 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg (20%*) | 1,7 mg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.