Nutramil complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
-
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
-
Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.
-
Produkt bezglutenowy.
-
Klinicznie wolny od laktozy.
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex Protein).
Zalecane spożycie
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania
w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważne
preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Składniki
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia; regulatory kwasowości – kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy - wit. C, barwnik – koszenila, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu
Informacja żywieniowa
|
1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu)
|
100 g
|
Wartość energetyczna
|
1254 kJ/ 300 kcal
|
1791 kJ/ 429 kcal
|
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
|
10,7 g 4,8 g 4,0 g
|
15,3 g 6,9 g 5,7 g
|
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza
|
32,2 g 3,9 g <0,058 g
|
46 g 5,6 g <0,08 g
|
Błonnik
|
0 g
|
0 g
|
Białko
|
18,8 g
|
26,9 g
|
Sól
|
0,43 g
|
0,6 g
|
Witamina A (mg RE)
|
160 μg
|
229 μg
|
Witamina D
|
5 μg
|
7,1 μg
|
Witamina E (mg α-TE)
|
4 mg
|
5,7 mg
|
Witamina K
|
15 μg
|
21,4 μg
|
Witamina C
|
16 mg
|
23 mg
|
Witamina B1
|
0,22 mg
|
0,3 mg
|
Witamina B2
|
0,28 mg
|
0,4 mg
|
Niacyna (mg NE)
|
3,2 mg
|
4,6 mg
|
Witamina B6
|
0,28 mg
|
0,4 mg
|
Kwas foliowy
|
40 μg
|
57,1 μg
|
Witamina B12
|
0,5 μg
|
0,71 μg
|
Biotyna
|
10 μg
|
14,3 μg
|
Kwas pantotenowy
|
1,2 mg
|
1,7 mg
|
Sód
|
170 mg
|
243 mg
|
Potas
|
349 mg
|
499 mg
|
Chlorki
|
160 mg
|
229 mg
|
Wapń
|
360 mg
|
514 mg
|
Fosfor
|
140 mg
|
200 mg
|
Magnez (z chelatu Albion®)
|
45 mg
|
64,3 mg
|
Żelazo (z chelatu Albion®)
|
1,5 mg
|
2,1 mg
|
Cynk (z chelatu Albion®)
|
2 mg
|
2,9 mg
|
Miedź
|
200 μg
|
286 μg
|
Mangan
|
0,4 mg
|
0,57 mg
|
Molibden
|
10,5 μg
|
15 μg
|
Selen
|
22 μg
|
31,4 μg
|
Chrom
|
8 μg
|
11,4 μg
|
Jod
|
30 μg
|
42,9 μg
|
Osmolarność
|
290 mOsm/l
|
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Nagawczyna 109c
39-200 Dębica