OLIMP NUTRAMIL 7 saszetek
Wskazania
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Działanie
Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil™ to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil™:
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
Klinicznie wolny od laktozy
Sugerowany w celiakii
Produkt bezglutenowy
Sposób użycia
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g | 100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/300 kcal | 1743 kJ/417 kcal |
Białko | 11,25 g | 15,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza | 45 g 5,2 g <0,058 g | 62,5 g 7,2 g <0,08 g |
Tłuszcz, w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe - MCT | 8,4 g 2,5 g 1,7 g | 11,7 g 3,5 g 2,4 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Sód | 170 mg | 236 mg |
Potas | 349 mg (17%*) | 485 mg |
Chlorki | 160 mg (20%*) | 222 mg |
Wapń | 182 mg (23%*) | 253 mg |
Fosfor | 140 mg (20%*) | 194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg (12%*) | 63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg (11%) | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg (20%*) | 2,8 mg |
Miedź | 200 μg (20%*) | 278 μg |
Mangan | 0,4 mg (20%*) | 0,56 mg |
Molibden | 10 μg (20%*) | 14 μg |
Selen | 11 μg (20%*) | 15 μg |
Chrom | 8 μg (20%*) | 11 μg |
Jod | 30 μg (20%*) | 42 μg |
Witamina A (mg RE) | 160 μg (20%*) | 222 μg |
Witamina D | 1 μg (20%*) | 1,4 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 2,4 mg (20%*) | 3,3 mg |
Witamina K | 15 μg (20%) | 21 μg |
Witamina C | 16 mg (20%*) | 22 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg (20%*) | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg (20%*) | 4,4 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg (20%*) | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg (20%*) | 56 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg (20%*) | 0,7 μg |
Biotyna | 10 μg (20%*) | 13,9 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg (20%*) | 1,7 mg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.