Kwasy tłuszczowe Omega-3 (DHA i EPA)
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mają zdolność normalizacji i utrzymywania właściwego stężenia triglicerydów (TG). Wyniki badań wskazują, że po suplementacji kwasami omega-3 stężenie TG badanych osób zmieniło się o 20-30%. W związku z tym, są one zalecane przez Towarzystwa Naukowe jako uzupełnienie diety u osób, u których szczególnie istotne jest utrzymanie prawidłowego poziomu triglicerydów. Dodatkowo, kwasy omega-3 mają zdolnoś
regulacji stężenia białka C-reaktywnego, będącego markerem stanu zapalnego. Kwasy omega-3 wpływają korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia.1Ekstrakt z czosnku, standaryzowany na zawartość allicyny
Czosnek znajdujący się w preparacie na cholesterol Omega Cardio jest standaryzowany na obecność allicyny. Udowodniono korzystny wpływ składników aktywnych obecnych w czosnku, w tym allicyny, na poziom cholesterolu oraz lipoprotein LDL.2 Dowiedziono, że czosnek może istotnie wpłynąć na poziom LDL w zakresach 5-10%.1 Działanie czosnku i kwasów omega-3, wpływających na poziom triglicerydów, uzupełnia się i wywiera pozytywny efekt zdrowotny. Czosnek oddziałuje korzystnie na stan naczyń krwionośnych oraz ciśnienie tętnicze krwi.3
Resweratrol
Wpływa korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Jest naturalnym antyoksydantem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.4
1 Banach M., Burchardt P., Clebus K., i inni, Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021. Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce, 2021, tom 7, nr 3: 113-222
2 Ried K., Toben C., Fakler P., Effect of Garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013, 71(5):282-99, doi: doi: 10.1111/nure.12012
3 Durak I., Kavutcu M., Aytaç B, et al, Effects of garlic extract consumption on blood lipid and oxidant/antioxidant parameters in humans with high blood cholesterol. The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 15, Issue 6, 2004: 373-377
4 Dyck G.J.B., Raj P., Zieroth S., Dyck J.R.B., Ezekowitz JA., The Effects of Resveratrol in Patients with Cardiovascular Disease and Heart Failure: A Narrative Review. Int J Mol Sci, 2019, 19; 20(4): 904, doi: 10.3390/ijms20040904
Składniki:
Składniki: olej rybi (anchois, sardynki, makrele), kapsułka żelatyna: emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, ekstrakt z czosnku (Allium sativum) DER 100:1, standaryzowany na zawartość allicyny, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza, resweratrol (Polygonum cuspidatum), przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.