Właściwości
Perycol (220 g), którego składniki wspomagają trawienie, ułatwiają pasaż jelitowy oraz wspierają zdrowie jelit i układu pokarmowego.
Składniki aktywne produktu:
• łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata),
• inulina z cykorii (Cichorium intybus),
• ekstrakt z kwiatu rumianku (Matricaria chamomilla L.),
• bakterie z rodzaju Bacillus coagulans.
Babka jajowata pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit i ułatwia pasaż jelitowy. Wywiera pozytywny wpływ na jelita, zwłaszcza w przypadku sporadycznych zaparć, a także w warunkach, w których pożądane są: miękki stolec i łatwe wypróżnianie (ciąża, hemoroidy, etc.).
Cykoria podróżnik wspiera zdrowie jelit, wspomaga trawienie, przyczynia się do stymulacji produkcji płynów trawiennych oraz pomaga kontrolować wagę. Wspiera również zdrowie wątroby i zwiększa wydalanie wody przez nerki. Wspomaga też zdrowie serca i układu naczyń krwionośnych – zwiększa bowiem aktywność serca i obniża poziom cukru we krwi. Zawarta w suplemencie diety inulina to rodzaj błonnika rozpuszczalnego o działaniu prebiotycznym.
Rumianek pospolity wspomaga trawienie, ma działanie spazmolityczne oraz wspiera zdrowie układu pokarmowego. Działa łagodząco na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak niewielkie skurcze w nadbrzuszu, wzdęcia czy odbijanie. Dodatkowo wspiera metabolizm tłuszczów oraz funkcjonowanie układu odpornościowego.
Bacillus coagulans to bakterie kwasu mlekowego charakteryzujące się zdolnością do wytwarzania endospor, tj. form spoczynkowych, które umożliwiają im przetrwanie w niekorzystnych warunkach środowiskowych. Według publikacji naukowych mogą one mieć
zdolność hamowania wzrostu takich drobnoustrojów patogennych jak Clostridium difficile, Clostridium perfringens i Listeria monocytogenes1, wpływać pozytywnie na obniżenie takich objawów jak ból brzucha i biegunka2 oraz stymulować produkcję białek wpływających na wzrost, proliferację i pobudzenie komórek układu immunologicznego3.
Produkt może być spożywany przez wegetarian i wegan.