Opis
Lecznicze właściwości karczocha wynikają ze składu tej rośliny – zawiera ona szereg cennych dla zdrowia substancji:
sód i potas
fosfor i wapń
magnez
witamina C
witaminy B3 i K
beta karoten
garbniki i pektyny
kwasy organiczne
inulinę
pirydoksyna i kwas foliowy
skrobię i niacynę
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to warzywo o mięsistych kwiatach, znane nam z kuchni śródziemnomorskiej. Roślina ta wytwarza również cenne substancje czynne, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu oraz pracę wątroby. To działanie przypisuje się głównie cynarynie, która jest najważniejszą substancją czynną zawartą w liściach karczochów.
Właściwości karczocha:
Pozytywny wpływ na poziom cholesterolu
Ochronny wpływ na wątrobę
Pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi i wrażliwość tkanek na insulinę
Sposób użycia
Spożywać 1 kapsułkę raz dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Skład
Ekstrakt z Karczocha (Cynara Scolymus L.) standaryzowana na zawartość 10 % cynaryny) otoczka kapsułki: żelatyna.
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.