Słodzik stołowy na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych pochodzących z liści Stewii
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.
Stewia to w pełni naturalny słodzik
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
Może być długo przechowywany
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
Stevia może być uprawiana samodzielnie
Składniki
substancje słodzące: glikozydy stewiolowe E-960,wypełniacz: diwęglan sodu E-500, regulator kwasowości : cytrynian sodu E-331,środek oddzielający: l-leucyna