Właściwości
TEA BIO gojnik górski z uprawy ekologicznej 40g
Nazwa łacińska pochodzi z greckiego słowa „sidero” co oznacza żelazo.
W starożytności był jednym z najważniejszych ziół wojennej apteki. Nie tylko pobudzał, ale również przyspieszał gojenie się ran po walce – stąd nazwa gojnik.
Był poświęcony bogom Olimpu, ponieważ rośnie naturalnie w górach na wysokości 800-2800m n.p.m. Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika.
Najbardziej popularna i lubiana herbatka przez Greków - osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat.
Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny. Doskonały napój orzeźwiający na początek dnia.
Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
Zalecane spożycie
1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimna wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
Ważne
Jest herbatką pobudzającą, natomiast nie powoduje skutków ubocznych,
dlatego jest idealnym napojem również dla dzieci.
Najlepiej spożywać rano i podczas pracy-wypełni Cię energią
Składniki
gojnik (sideritis raeseri) - całe gałązki
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
Rolnictwo UE
Kraj pochodzenia: Grecja