YANGO Betaina HCL + Pepsyna- suplement diety
Betaina to składnik odżywczy pozyskiwany z żywności, w tym ze zbóż lub buraków. Betaina HCL to kwaśna wersja betainy, która jest doskonałym źródłem kwasu solnego, produkowanego przez komórki okładzinowe żołądka. Kwas solny jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania się składników odżywczych i trawienia białek.
W suplementacji betainę HCL łączy się z enzymami trawiennymi, takimi jak pepsyna. Jej głównym zadaniem jest rozkładanie białek z pożywienia - na przykład tych zawartych w mięsie, jajkach, produktach mlecznych, orzechach i nasionach. Przyjmowanie pepsyny jest szczególnie ważne gdy żołądek nie jest w stanie uwalniać wystarczającej ilości enzymu w wyniku czego przetwarzanie białek zostaje zaburzone.
Betaina wspiera również organizm w metabolizowaniu homocysteiny. Jest ona aminokwasem, którego ludzki organizm potrzebuje do produkcji własnych białek. Dzienne spożywanie betainy w ilości 1,5 g wykazuje korzystny efekt na metabolizm homocysteiny.