Opis
Bodziszek cuchnący, znany również jako bodziszek leśny (Geranium robertianum), jest niską rośliną zielną o drobnych, różowych lub fioletowych kwiatkach i charakterystycznym zapachu, który niektórym ludziom może wydawać się nieprzyjemny. Roślina ta występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, zwykle na terenach wilgotnych i zacienionych, takich jak lasy, polany, zarośla i zbocza. Ziele bodziszka znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, gdzie wykorzystuje się go m.in. na schorzenia skórne, wsparcie dróg moczowych, a także w łagodzenie objawów reumatyzmu i artretyzmu1,2,3.
ZAWARATY W PREPARACIE EKSTRAKT Z BODZISZKA CUCHNĄCEGO CHARAKTERYZUJE SIĘ WYSOKIM STĘŻENIEM 10:1.
WŁAŚCIWOŚCI BODZISZKA CUCHNĄCEGO
Bodziszek to ziele od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają potencjalne zastosowanie rośliny - zarówno w formie ekstraktów, jak i naparów. Oto niektóre z nich:
Działanie przeciwbakteryjne: Badania wykazały, że ekstrakty z bodziszka cuchnącego wykazują działanie przeciwbakteryjne wobec niektórych szczepów bakterii, w tym Staphylococcus aureus i Escherichia coli4,5.
Działanie przeciwzapalne: Badania na zwierzętach wskazują, że bodziszek cuchnący wykazuje działanie łagodzące objawy zapalne w organizmie6,7.
Działanie przeciwwirusowe: Ekstrakty z bodziszka cuchnącego wykazują właściwości przeciwwirusowe m.in. przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu C (HCV) i wirusowi opryszczki8,9.
Właściwości przeciwutleniające: Bodziszek cuchnący zawiera wiele substancji chemicznych, takich jak flawonoidy, antocyjany i garbniki, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Mogą one pomóc w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami komórek10,11.
Chociaż bodziszek cuchnący ma potencjalne właściwości lecznicze, należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i reaguje inaczej na różne substancje. Dlatego przed rozpoczęciem stosowania koniecznie skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą od żywienia, celem ustalenia dawki oraz długości trwania suplementacji.
Sposób użycia
1 kapsułka raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułki połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku.
Bodziszek cuchnący można stosować w różnych formach, w zależności od celu i preferencji:
Napar lub odwar - jedna z najprostszych i najpopularniejszych form stosowania bodziszka cuchnącego. Do przygotowania naparu, należy zalać jedną łyżkę suszonego ziela bodziszka cuchnącego szklanką wrzącej wody, a następnie odstawić na 10-15 minut i odcedzić. Napar można pić trzy razy dziennie przed posiłkami. Możesz też stosować go do płukania jamy ustnej lub robienia okładów.
Ekstrakt - stanowi skondensowaną formę bodziszka cuchnącego. Ekstrakt można stosować w postaci kapsułek. Pamiętaj, że dawkowanie powinno być zgodne z zaleceniami producenta, chyba że lekarz bądź dietetyk zasugerują inaczej.
Maści i kremy - bodziszek cuchnący może być stosowany również w formie maści lub kremu, które nakłada się bezpośrednio na skórę. Maści z bodziszka cuchnącego mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego są często stosowane w przypadku chorób skóry, stanów zapalnych, odleżyn, trudno gojących się ran i owrzodzeń.
Olejki eteryczne - bodziszek cuchnący zawiera olejki eteryczne, które mogą mieć działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Olejki eteryczne z bodziszka cuchnącego można stosować w aromaterapii, dodając je do kąpieli lub inhalacji.
Ważne jest, aby wybrać formę bodziszka cuchnącego, która będzie najbardziej odpowiednia dla danego celu i stanu zdrowia, a także skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od żywienia przed rozpoczęciem stosowania
Skład
ekstrakt z ziela bodziszka cuchnącego (Geranium robertianum) 10:1. Skład kapsułki: celuloza roślinna.
Składnik aktywny
1 kapsułka
Bodziszek cuchnący - ekstrakt 10:1
450 mg
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.