Ginkgo biloba to łacińska nazwa wiekowego drzewa z Dalekiego Wschodu. Jego inne określenia to miłorząb japoński, miłorząb dwuklapowy lub chiński. Gatunek przetrwał prawie 200 mln lat i, jak do tej pory, świetnie radzi sobie z atakującymi go grzybami, wirusami, bakteriami, owadami, ze skażeniem przemysłowym, a nawet z promieniowaniem.
Według podań ludowych miłorząb wykorzystuje się w Chinach od ponad 3000 lat. Ceniony ze względu na swoje wszechstronne działanie zyskał miano „boskiego drzewa życia”. Surowcem, z którego współcześnie pozyskuje się ekstrakt gingko biloba, są liście.
Liście miłorzębu japońskiego zawierają ponad 60 różnych składników o charakterze prozdrowotnym. Najważniejsze z nich to glikozydy flawonowe (flawonoidy: kwercetyna, kemferol i izoramnetyna) – ich najważniejszą cechą są właściwości antyoksydacyjne, tzn. zwalczające wolne rodniki tlenowe uszkadzające komórki i tkanki. Z tych powodów dostarczanie do organizmu tych związków znacznie spowalnia procesy starzenia. Ma to bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układów: nerwowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego, pokarmowego, moczowo-płciowego oraz na stan skóry.