Opis
M-Gard® jest oczyszczonym bioaktywnym beta-glukanem, który naturalnie występuje w ścianach komórkowych drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae. Otrzymywany jest za pomocą procesu ekstrakcji, która odbywa się bez uszkodzeń struktury chemicznej, co ma kluczowe znaczenie dla bioaktywności.
Produkty zawierające beta-glukan zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli
takiej, która oprócz efektu odżywczego wywiera korzystny wpływ na organizm i samopoczucie lub
zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Ze względu na udowodnione właściwości czynnościowe beta-
glukan stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym
i farmaceutycznym.
Colostrum, lub inaczej siara jest pierwszym pokarmem każdego ssaka. Dostarcza noworodkom nie tylko niezbędnych substancji odżywczych, ale także związków immunologicznie aktywnych.
Oliwka europejska zawiera silne przeciwutleniacze, chroniące przed wolnymi rodnikami, a także zwiększa odporność fizjologiczną organizmu.
Kurkuma zawiera kurkuminoidy (w tym kurkuminę), ograniczające stany zapalne w organizmie i usprawniające pracę przewodu pokarmowego. Przyczynia się ona również do utrzymania prawidłowych właściwości przeciwutleniających i wspiera odporność.
Mumio to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Ma znaczące właściwości przeciwutleniające i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Traganek zawiera w sobie dużą dawkę polisacharydów, które w organizmie stymulują krwinki białe, odpowiedzialne za działanie układu odpornościowego. Polisacharydy łączą się z tymi komórkami, wywołując ich namnażanie, dzięki temu zwiększa się zdolność organizmu do zwalczania infekcji.
Jeżówka purpurowa jest byliną, porasta prerie, pustkowia i lasy południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Najbardziej znaną cechą rośliny jest wzmacnianie układu immunologicznego, co przypisuje się jej kwiatom.
Piperyna występuje w wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu, od wieków stosowanego w ludowych tradycjach Chin i Indii jako czynnik zwiększający odporność i środek na problemy układu trawiennego. Współczesne badania potwierdzają także jego działanie przeciwutleniające.
Cynk to pierwiastek niezbędny do utrzymania homeostazy całego organizmu. Odgrywa rolę m.in. w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Selen jest ważnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Jego niedobór może poważnie zakłócić równowagę organizmu, w tym odporność i płodność. Selen przyczynia się także do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
Sposób użycia
2 kapsułki 2 razy dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, w trakcie lub po posiłku.
Skład
beta-1,3/1,6-D-glukan z drożdży piekarskich M-GARD® Saccharomyces cerevisiae, ekstrakt z colostrum wołowego (z mleka) standaryzowany na zawartość min. 60% protein (w tym immunoglobiny min. 40%), ekstrakt z liści oliwki europejskiej (Olea europaea) standaryzowany na zawartość min. 40% oleuropeiny, ekstrakt z kurkumy (Curcuma longa) standaryzowany na zawartość min. 95% kurkuminoidów, ekstrakt z mumio (shilajit) standaryzowany na zawartość min. 40% kwasów fulwowych, ekstrakt z traganka (Astragalus membranaceus) 10:1, ekstrakt z jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) standaryzowany na min. 4% polifenoli, pikolinian cynku (cynk), L-selenometionina (selen), ekstrakt z czarnego pieprzu BioPerine® (Piper nigrum) standaryzowany na zawartość min. 95% piperyny. Skład kapsułki: Celuloza roślinna (wegetariańskie)
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.