Magnezivit™ - witaminy i minerały - 40 kaps.
Magnez to naturalnie występujący minerał, który jest ważny dla wielu układów organizmu, zwłaszcza mięśni i nerwów. Bierze on udział w ponad 300 reakcjach metabolicznych, które są niezbędne dla zdrowia ludzkiego, w tym w produkcji energii, regulowaniu ciśnienia krwi, transmisji sygnałów nerwowych i skurczach mięśni.
Selen występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, lecz jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Jego prawidłowy poziom wpływa na spermatogenezę, utrzymanie zdrowych włosów i paznokci, silny układ odpornościowy i zdrowie tarczycy. Pełni on także funkcję ochronną przed negatywnymi czynnikami stresu oksydacyjnego.
Witamina D3 to suplementacyjny odpowiednik produkowanej przez skórę witaminy D, której poziom w organizmie uzależniony jest od dziennej ekspozycji na światło słoneczne. Dostarczenie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości oraz zębów, a także dla poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Jest ona także pomocna przy wchłanianiu wapnia i fosforu.
B1 (tiamina) odgrywa istotną rolę w metabolizmie, pomagając przekształcić składniki odżywcze w energię. Jej najbogatsze źródła w pożywieniu obejmują wieprzowinę, nasiona słonecznika i kiełki pszenicy.
B2 (ryboflawina) pomaga przekształcić żywność w energię, a także działa jako przeciwutleniacz. Pokarmy o największej zawartości ryboflawiny to podroby, wołowina i grzyby.
B5 (kwas pantotenowy) pomaga organizmowi w pozyskiwaniu energii z pożywienia, a także bierze udział w produkcji hormonów i cholesterolu. Jej źródła to wątroba, ryby, jogurt i awokado.
B6 (pirydoksyna) bierze udział w metabolizmie aminokwasów, produkcji czerwonych krwinek i tworzeniu neuroprzekaźników. Pokarmy o największej zawartości tej witaminy to ciecierzyca, łosoś i ziemniaki.
B9 (kwas foliowy) jest niezbędny do prawidłowego podziału i wzrostu komórek, metabolizmu aminokwasów, tworzenia czerwonych i białych krwinek. Można go znaleźć w produktach spożywczych, takich jak warzywa liściaste, wątroba i fasola.
B12 (kobalamina) jest potrzebna dla prawidłowych funkcji neurologicznych, produkcji DNA i rozwoju czerwonych krwinek. B12 występuje naturalnie w źródłach zwierzęcych, takich jak mięso, jaja, owoce morza i nabiał.