Maitake” oznacza po japońsku „tańczący grzyb”. Przekazy ludowe głoszą, że grzyb ten zyskał swą nazwę po tym, jak ludzie tańczyli ze szczęścia znajdując go w lesie. Od wieków w dużej części Azji odnotowuje się jego cenne właściwości.
Grzyb rośnie dziko w niektórych częściach Japonii, Chin i Ameryki Północnej. Porasta głównie podnóża dębów, wiązów i klonów, zwykle można natknąć się na niego jesienią. Choć grzyb maitake używany jest w Japonii i Chinach od tysięcy lat, w Europie zyskał popularność dopiero w ciągu ostatnich dwóch dekad.
Cenne polisacharydy
Grzyby maitake cechuje udowodniony wpływ na układ odpornościowy. Ich kluczowym składnikiem jest beta-glukan, rodzaj polisacharydu – cząsteczki węglowodanowej, złożonej z długich łańcuchów mniejszych monosacharydów (cukrów prostych). Te naturalne związki pełnią w przyrodzie szeroki zakres funkcji, takich jak magazynowanie energii, przekazywanie informacji komórkowych i wsparcie strukturalne.
Ekstrakt z grzyba maitake standaryzowany jest na 10% polisacharydów.
Składniki zawarte w grzybie maitake mają bezpośredni wpływ na: wzmocnienie wydolności układu odpornościowego i zdrowie trzustki.
Ekstrakt standaryzowany na 10% polisacharydów
Bez dodatków i wypełniaczy
Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, odpowiednie dla wegetarian i wegan