Opis
Witamina K2
Wsparcie prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości
CZYM JEST WITAMINA K?
Witamina K została odkryta w 1929 roku jako składnik odżywczy niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi. Po raz pierwszy został on opisany w niemieckim czasopiśmie naukowym, gdzie nazwano je „Koagulationsvitamin” - skąd pochodzi “K” we wspomnianej witaminie1.
Witamina K to właściwie grupa związków. Najważniejszymi z tych związków wydają się być witamina K1 i witamina K2. Witamina K1 pozyskiwana jest z zielonych liściastych i niektórych innych warzyw. Natomiast witamina K2 to grupa związków pozyskiwanych w dużej mierze z mięs, serów i jaj, a syntetyzowanych przez bakterie2.
K2 NA ZDROWIE KOŚCI
Wedle współczesnych badań, witamina K2 pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. 3-letnie badanie z udziałem 244 kobiet po menopauzie wykazało, że osoby przyjmujące suplementy diety z witaminą K2 zaobserwowały wyraźnie wolniejszy spadek gęstości mineralnej kości związanej z wiekiem3.
ODPOWIEDNI POZIOM WITAMINY K W ORGANIZMIE PRZYCZYNIA SIĘ DO PRAWIDŁOWEGO KRZEPNIĘCIA KRWI I ZDROWIA KOŚCI.
Sposób użycia
1 kapsułka raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku zawierającym tłuszcze
Skład
substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, menachinon-7 (witamina K2-MK7).
Składnik aktywny
1 kapsułka
%RWS*
Witamina K2 (menachinon-7)
200 µg
267%
*RWS – referencyjna wartość spożycia
Ważne informacje dotyczące suplementu:
Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.