Opis
ZNAKOMITEJ JAKOŚCI KWAS ALFA-LIPONOWY
DZIENNA PORCJA TO 500 MG ALA
KWAS ALFA-LIPONOWY POWSZECHNIE WYSTĘPUJE W MITOCHONDRIACH KOMÓRKOWYCH
ALA JEST NIEZBĘDNY DO RÓŻNYCH FUNKCJI ENZYMATYCZNYCH ZAANGAŻOWANYCH W WYTWARZANIE ENERGII DLA KOMÓRKI
WYKAZUJE PEWIEN POTENCJAŁ PRZECIWUTLENIAJĄCY
PRODUKT W KOMFORTOWEJ FORMIE KAPSUŁEK
Essence ALA to suplement diety w postaci kapsułek zawierający kwas alfa-liponowy (ALA) w ilości 500 mg w porcji produktu zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Poznaj nasz kolejny produkt – ALA, czyli kwas alfa-liponowy (lub też inaczej α-liponowy). Czy wiesz już co to za związek i jakie zadania pełni w naszym organizmie?
GDZIE WYSTĘPUJE ALA?
Kwas alfa-liponowy (ALA) jest związkiem siarkoorganicznym (zawiera siarkę) powszechnie występującym w mitochondriach komórkowych. Jest niezbędny do różnych funkcji enzymatycznych. Występuje w naturze – można znaleźć go w organizmach roślin, zwierząt i ludzi. Chociaż ALA jest syntetyzowany (z cysteiny i kwasów tłuszczowych) przez organizm ludzki w niewielkich ilościach, wytworzone ilości nie są wystarczające do zaspokojenia zapotrzebowania energetycznego komórki. Przez to istnieje potrzeba jego uzupełniania ze źródeł egzogennych. Jest więc w większości pozyskiwany z diety, zwłaszcza z mięsa i warzyw. Źródłem tego kwasu są również owoce. Kwas alfa-liponowy występuje w wielu warzywach (szpinaku, brokułach, pomidorach, brukselce i otrębach ryżowych), mięsie i podrobach (np. wątrobie i nerkach) w postaci lipolilizyny (ALA z wiążącymi pozostałościami lizyny) (1).
ILOŚĆ ALA POZYSKIWANA Z DIETY MOŻE SIĘ OKAZAĆ NIEWYSTARCZAJĄCA DLA NASZEGO ORGANIZMU
Chociaż kwas alfa-liponowy jest dostępny z powszechnych źródeł żywieniowych, jest mało prawdopodobne, aby w typowej zachodniej diecie spożywane były znaczne ilości ALA. To właśnie suplementy diety, w których porcja zwykle waha się od 50 do 600 mg, są głównym źródłem ALA, a większość informacji na temat jego biodostępności pochodzi z badań naukowych, w których stosowano właśnie suplementy (2). Dzienna porcja Essence ALA, który Ci proponujemy, zawiera 500 mg kwasu alfa-liponowego w porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
JAKĄ ROLĘ PEŁNI ALA?
Nie jest to łatwe do wyjaśnienia, chodzi tutaj o działanie na poziomie komórkowym. W cyklu Krebsa ALA odgrywa ważną rolę w różnych reakcjach chemicznych, działając jako kofaktor dla niektórych kompleksów enzymatycznych zaangażowanych w wytwarzanie energii dla komórki. Tworzy również wiązania kowalencyjne z białkami. Kwas alfa-liponowy bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów oraz zarządza transkrypcją genów. ALA wykazuje działanie również jako przeciwutleniacz, ponieważ wpływa na odbudowanie wewnętrznych systemów antyoksydacyjnych oraz wspomaga ich produkcję lub dostępność komórek. Najbardziej unikalną cechą ALA w porównaniu z innymi substancjami antyoksydacyjnymi jest to, że reaguje zarówno jako związek rozpuszczalny w lipidach, jak i wodzie (1).
ALA TO POTENCJAŁ ANTYOKSYDACYJNY
Kwas alfa-liponowy jest rozpuszczalny zarówno w środowisku wodnym jak i tłuszczowym. Dzięki temu może jednocześnie chronić błony lipidowe komórek, a także przestrzenie międzykomórkowe, do których wnikają składniki rozpuszczalne w wodzie. Zarówno ALA, jak i jego zredukowana forma zwana kwasem dihydroliponowym (DHLA) mają właściwości przeciwutleniające. ALA i DHLA wykazują cechy, które obejmują zdolność do reagowania z wolnymi rodnikami i chelatowania jonów metali przejściowych, możliwość interakcji z innymi antyoksydantami, udział w ekspresji genów, a także m. in. łatwe wchłanianie z diety
Skład
ALA Kwas alfa-liponowy Antyoksydacja w 90 kapsułkach
Porcja: 2 kaps.
Ilość porcji w opakowaniu: 45
Opakowanie: 90 kaps.
Masa netto: 78.30 g
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa
na 2 kaps. % RWS*
Kwas alfa-liponowy 500 mg -
Składniki: maltodekstryna, kwas alfa-liponowy (28,7 %), otoczka kapsułki (żelatyna)B / (substancja glazurująca - hydroksypropylometyloceluloza)C / (żelatyna, barwnik - dwutlenek tytanu)D, substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych). B,C,DPatrz symbol za numerem partii produkcyjnej. Może zawierać niezamierzoną obecność pochodnych mleka, soi, zbóż zawierających gluten, jaj, orzechów ziemnych i innych orzechów.