
Składniki: cholina (dwuwinian choliny), substancja glazurująca - hydroksypropylometyloceluloza, chlorek 1-metylonikotynamidu (1-MNA), substancja wypełniająca - celuloza, substancja przeciwzbrylająca – talk, barwnik - dwutlenek tytanu, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu.
1-MNA
to endogenna substancja pochodzenia witaminowego, fizjologicznie obecna w ustroju człowieka. 1-MNA należy do czwartorzędowych soli pirydyniowych i jest głównym metabolitem witaminy B3, zwanej też witaminą PP. 1-MNA powstaje w naszym organizmie w wyniku przemian metabolicznych witaminy PP w wątrobie. Składnik ten znajduje się w nielicznych produktach spożywczych obecnych w diecie. Najbogatszym znanym źródłem naturalnym 1-MNA są algi brunatne Wakame (Undaria pinnatifida) i liście zielonej herbaty (Camellia sinensis). Wraz z wiekiem obniża się fizjologiczna zdolność przekształcania witaminy PP w 1-MNA, dlatego suplementacja diety w ten składnik jest zalecana w szczególności osobom starszym.
CHOLINA
to substancja witaminopodobna wchodząca w skład niektórych fosfolipidów np. lecytyny. Organizm człowieka syntetyzuje ją samodzielnie tylko w niewielkim stopniu, więc żeby zapewnić mu ilość potrzebną do prawidłowego funkcjonowania, należy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Dobrymi źródłami tego składnika odżywczego są m.in.: jaja, mięso i drób, zwłaszcza wątroba, zarodki pszenne. Cholina ma istotne znaczenie fizjologiczne. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.