Właściwości
Olej lniany jest tłoczony na zimno z nasion lnu, czyli siemienia lnianego. Jest bardzo bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, które stanowią aż 45% jego masy. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6, które dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych jednocześnie obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą wskaźnik „dobrego” cholesterolu (HDL). Wysoki udział dobrego cholesterolu sprzyja układowi krążenia, zapobiega tworzeniu się złogów i zatorów w żyłach i miażdżycy oraz umożliwia właściwe ukrwienie ciała. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą one być dostarczone z pożywieniem. Codzienne dodawanie oleju lnianego do posiłków świetnie uzupełni zapotrzebowanie organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) są też jednym z budulców błon komórek nerwowych w naszym mózgu. Odpowiedni ich poziom jest ważny dla zachowania równowagi emocjonalnej, dobrego działania pamięci i koncentracji. Brak wystarczającej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może też powodować upośledzenie funkcjonowania wielu organów wewnętrznych, a także sprzyjać problemom skórnym, takim jak łuszczenie, wysuszenie, czy przebarwienia.
Siemię lniane znane było już w starożytności. Hipokrates polecał je jako środek na bóle brzucha i podrażnienie błony śluzowej. Olej lniany pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz podrażnieniu i stanach zapalnych jelit. Działa poprzez wzmacnianie i odbudowę błony śluzowej, która wyściela układ pokarmowy. Jest też polecany osobom cierpiącym na zaparcia.
Zastosowanie:
– jako uzupełnienie diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
– dla podniesienia poziomu „dobrego” cholesterolu i obniżenie „złego”,
– w celu zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego,
– w nieżytach żołądka i jelit dla ochrony błony śluzowej,
– dla poprawy pamięci i koncentracji.