Właściwości
Witamina E, zwana "witaminą młodości", bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie człowieka. Mimo, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest raczej małe, to jej niedobór może skończyć się poważnymi dolegliwościami.
Witamina E to grupa związków określanych mianem tokoferoli. Wraz z witaminami A, D i K należą one do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że są one magazynowane w organizmie (a nie wydalane z moczem lub potem, jak witaminy rozpuszczalne w wodzie), głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach.
Dodatkowo, przyswajanie "witaminy młodości" przez organizm wspomagają inne witaminy, takie jak witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Warto wiedzieć, że na rynku dostępne są różne formy chemiczne witaminy E:
D-alfa-tokoferol,
DL-alfa-tokoferol,
Octan D-alfa-tokoferylu,
Octan DL-alfa-tokoferylu,
Bursztynian D-alfa-tokoferylu
Związki zaczynające się od DL to są syntetyczne (sztuczne) postacie witaminy E uzyskiwane w sposób chemiczny.
Związki zaczynające się od D pochodzą z naturalnych źródeł.
Tylko dobrze zbilansowana dieta w pełni zaspokaja potrzeby organizmu na witaminę E. Niestety w czasach wszechobecnej wysoko przetworzonej żywności, nadmiernej aktywności zawodowej, a także spotykających nas często sytuacji stresowych, trudno jest dostarczyć organizmowi niezbędnych ilości tej cennej witaminy. Zdaniem specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego.
Głównymi objawami niedoboru witaminy E mogą być: osłabienie zdolności koncentracji, działanie mięśni szkieletowych, niedokrwistość, bezpłodność, przedwczesne starzenie się skóry, a także choroby układu krążenia.
Warto podkreślić, że na niedobór witaminy E narażone są: kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne, osoby palące papierosy, osoby z zespołem Bassena-Kornzweiga, chorzy na mukowiscydozę czy celiakię.
Rozsądna suplementacja (294 mg na dobę co odpowiada 400 IU) wspomaga organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu witaminy E.
Składniki
-
Składniki
|
Dzienna porcja (1 kapsułka)
|
RWS*%/dzienna porcja
|
Naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu)
|
294 mg (400 IU)
|
2450%
|
*RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia dla dorosłych. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)
naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu), substancja wypełniająca - olej słonecznikowy, żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, woda.