Co to jest miodunka?
Miodunka (Pulmonaria L.) to roślina z rodziny ogórecznikowatych (szorstkolistnych), występująca naturalnie na terenie Środkowej i Południowej Europy, aż po Azję Środkową. Obejmuje 14 gatunków, z których 4 występują w Polsce, są to: miodunka plamista, miodunka miękkowłosa, miodunka wąskolistna i miodunka ćma. Różnice między poszczególnymi gatunkami są jednak nieznaczne i trudne do rozpoznania.
Miodunka – jak wygląda?
Miodunkę najłatwiej rozpoznać po dzwonkowatych, pięciokątnych kwiatach o barwie mieniącej się od koloru niebieskiego przez fioletowy do różowego. Posiada gruczołowato owłosione łodygi oraz zielone, gwałtownie zwężające się w ogonek liście, niekiedy upstrzone srebrnymi lub białawymi plamkami.
Miodunka – gdzie zbierać?
Miodunka występuje głównie w lasach na Pojezierzu Wielkopolskim i Pomorzu Zachodnim. Roślinę najczęściej można spotkać na terenach zacienionych o wilgotnym, próchniczym podłożu.
Miodunka, nazywana zamiennie płucnikiem, słynie ze swojego dobroczynnego wpływu na drogi oddechowe, a konkretnie na błony śluzowe dróg oddechowych, dlatego wykorzystuje się ją głównie w leczeniu takich chorób jak zapalenie płuc, oskrzeli i krtani, gruźlica, przewlekły nieżyt gardła i oskrzeli, bóle gardła, uporczywy, suchy kaszel czy trudności z odkrztuszaniem. Roślina wspiera ponadto leczenie tkanki płuc uszkodzonej wskutek kontaktu z pyłem węgla lub cementu, drobinami azbestu czy działania dymu.
Profilaktycznie miodunkę można stosować w celu zwiększenia odporności pęcherzyków płucnych na działanie szkodliwych pyłów oraz substancji lotnych, dlatego ziele wskazane jest szczególnie dla osób przebywających długotrwale w środowisku o mocno zanieczyszczonym powietrzu.
Swoje zbawienne właściwości roślina zawdzięcza głównie zawartości krzemionki (krzemu) i alantoiny, które działają łagodząco oraz zwalczają stany zapalne dróg oddechowych, wspierając odnowę tkanek płucnych. Co więcej, zawarte w zielu saponiny i śluzy rozrzedzają wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, ułatwiając odkrztuszanie, a także wspierają funkcjonowanie nabłonka płuc. Istotnym składnikiem miodunki są też garbniki, które redukują stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i gardła, a także działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zażywając roślinę, będziemy zatem rzadziej chorować, a potencjalne infekcje potrwają znacznie krócej, zwłaszcza jeżeli równocześnie włączymy suplementację witaminami C i A, które wzmacniają odporność.
Miodunka to jedno z najmocniejszych ziół wspierających pracę układu oddechowego, którego dobroczynne działanie wykorzystywane jest nawet w leczeniu astmy czy mukowiscydozy.
Miodunka – kiedy pić?
Płucnik znany jest głównie ze swojego dobroczynnego wpływu na układ oddechowy, jednak jego właściwości zdrowotne są znacznie szersze.
Miodunka wykazuje ponadto działanie:
- moczopędne (wspierając przy chorobach pęcherza moczowego, a nawet kamicy nerek),
- odtruwające,
- detoksykujące.
Co więcej, miodunka jest rośliną bogatą w witaminy z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawiają zdolność koncentracji i pamięć. Ziele obfituje ponadto we flawonoidy, naturalne substancje zwalczające wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu.
Miodunka – kiedy zbierać?
W celach leczniczych miodunkę zbiera się w okresie od marca do maja. Wykorzystywane są wyłącznie kwiatostany i liście rośliny – łodygi należy pozostawić, aby umożliwić płucnikowi odrost na następny rok. Ziele płucne suszone jest w pomieszczeniach o temperaturze około 35°C.
Miodunka – jak parzyć?
Herbata z miodunki na infekcje dróg oddechowych jest bardzo prosta do przygotowania – wystarczy dwie łyżeczki suszonego lub świeżego ziela zalać wrzątkiem i parzyć przez około 15 minut.
Nieco trudniejszy do sporządzenia jest odwar z miodunki, który przyda się w przypadku wrzodów żołądka, biegunek czy zakażenia żołądka bakterią Helicobacter Pylori. Wówczas należy dwie łyżki suszonego ziela zalać dwiema szklankami letniej wody i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Odstawiony do ostygnięcia na kilka minut odwar należy przecedzić i pić 2-3 dziennie w ilości od 1/3 do 2/3 szklanki na porcję.
Ze stosowaniem miodunki nie należy przesadzać, gdyż zbyt duża jej ilość prowadzi do zaparć i nadmiernego wydalania moczu.