Kolagen jest najpowszechniej występującym białkiem w organizmie człowieka. Jest składnikiem skóry, ścięgien, a także kości i mięśni. Jego właściwości czynią go niezbędnym w przypadku różnych funkcji organizmu. Kolagen bierze udział w procesach regeneracyjnych organizmu, zapewnia odpowiednie nawodnienie skóry – największego organu w ciele człowieka. Kolagen jest także odpowiedzialny za produkcję mazi międzystawowej oraz stan chrząstki. Wraz z wiekiem ciało człowieka wytwarza coraz mniej kolagenu, istnieją jednak sposoby, aby zniwelować konsekwencje zdrowotne starzenia się – z pomocą przychodzi suplementacja tego białka.
Stawy – budowa i funkcjonowanie
Stawy to ruchome połączenia między elementami naszego szkieletu, które umożliwiają nam wykonywanie szeregu czynności wymagających ruchu – zarówno tych oczywistych, jak wstawanie z łóżka czy wchodzenie po schodach, jak i tych bardziej skomplikowanych, jak wspinaczka wysokogórska czy pływanie. Stawy przywodzą na myśl sprytnie zaprojektowane konstrukcje, które umożliwiają poruszanie się i uprawianie różnych sportów. Dzięki ich budowie nasze kości nie ocierają się o siebie, nie zachodzą na siebie podczas ruchu i nie przemieszczają się pod wpływem ciężaru. Niestety, wraz z upływem lat, a także przez intensywny wysiłek fizyczny, stawy przestają prawidłowo funkcjonować, czemu często towarzyszy ból stawów. Chrząstki stawowe, czyli bardzo ważne elementy całego mechanizmu stawu, zużywają się w szybszym tempie, gdy nasz organizm mierzy się np. z nadwagą czy przeciążeniem spowodowanym intensywną aktywnością fizyczną. W takich przypadkach nasz organizm po prostu nie nadąża z odbudową tkanki chrzęstnej. Na niekorzyść regeneracji chrząstki stawowej wpływają także efekty starzenia się naszego organizmu – obniżony metabolizm sprawia, że regeneracja tkanki i powrót do pełnej sprawności wymagają więcej czasu. W jesieni życia zdolności naszego organizmu do produkcji kolagenu obniżają się. Chcąc zatem cieszyć się pełną sprawnością ruchową, powinniśmy troszczyć się o zdrowie stawów w każdym wieku i nie bagatelizować ich ochrony, zwłaszcza, gdy prowadzimy intensywny fizycznie tryb życia.
Właściwości kolagenu a kondycja stawów
Kolagen jest białkiem samodzielnie produkowanym przez ludzki organizm, które, jako element tworzący tkankę łączną, stanowi budulec większości organów w organizmie człowieka. Zapewnia prawidłowe działanie układu kostno-stawowego – stanowi ważny element mazi stawowej i chrząstki. Kolagen ma dość specyficzne właściwości – jest rozciągliwy i bardzo wytrzymały jednocześnie. U młodych ludzi kolagen podlega systematycznej wymianie i regularnej odbudowie. Z biegiem czasu zdolność odtwarzania włókien kolagenowych zanika. Poziom kolagenu w organizmie zmniejsza się już od 25. roku życia, a po przekroczeniu 50. roku życia ulega znacznemu zmniejszeniu. Do destrukcji włókien kolagenowych przyczyna się także wzmożona aktywność fizyczna oraz nadmierna ekspozycja na słońce. Przyspieszony rozpad kolagenu skutkuje złą kondycją skóry, a także objawia się bólami kręgosłupa i stawów, odwapnieniem i kruchością kości, sztywnością stawów czy trzeszczeniem w kolanie.
W organizmie człowieka wyróżniamy różne typy kolagenu, które różnią się swoją budową, a także oddziaływaniem na konkretne elementy organizmu człowieka. Wśród nich wyróżniamy kolagen typu I, występujący w kościach, rogówce oka, tkance podskórnej, tętnicach i ścięgnach, a także kolagen typu II, który znajduje się w chrząstkach, czyli elementach układu kostno-stawowego.
Suplementacja kolagenu
Źródłem kolagenu jest przede wszystkim dieta. Kolagen naturalny zawierają np. produkty pochodzenia zwierzęcego, jak żelatyna, która znajduje się w mięsnych galaretkach czy skórze kurczaka. Nadmierne spożywanie takich produktów wiąże się jednak ze zbyt wysokim spożywaniem tłuszczów, które to z kolei może przyczynić się do zbyt wysokiego poziomu cholesterolu w organizmie czy w końcu do nadwagi, która negatywnie wpływa na kondycję stawów. Codzienna, zbilansowana dieta rzadko jest w stanie dostarczyć tego białka w takich ilościach, aby uzupełnić jego niedobory w organizmie. Suplementy zawierające kolagen, na przykład w postaci proszku do rozpuszczenia w wodzie czy soku, pozwalają na uzupełnienie jego braków w organizmie.
Na rynku istnieje wiele preparatów wspomagających kondycję stawów i kości. Przyjmowanie dostępnych w aptekach bez recepty preparatów z łatwo przyswajalnym kolagenem daje nie tylko szybsze, ale przede wszystkim lepsze i szybsze efekty, jeśli chodzi o uzupełnianie niedoboru tego białka w organizmie. Kolagen na stawy powinien być produktem wysokiej jakości. Suplementem zawierającym kolagen na ścięgna i stawy jest np. 4Flex, dostępny w różnych wariantach, w zależności od potrzeb – 4Flex Sport dla osób, które zmagają się ze wzmożoną aktywnością fizyczną, 4Flex Silver dla osób starszych, które chcą wspomóc organizm w obniżonej z racji wieku syntezy kolagenu, czy w końcu 4Flex w wariancie podstawowym i 4Flex o smaku czarnej porzeczki, polecany dla każdego, kto pragnie zadbać o dobrą kondycję swoich stawów.
4Flex suplement diety to łatwo przyswajalny hydrolizat kolagenu Fortigel. Zawiera w swoim składzie witaminę C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, celem zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki. Preparat występuje w formie saszetek z proszkiem.
Suplementy diety zawierające kolagen są istotne w uzupełnianiu niedoborów kolagenu w organizmie człowieka. Stymulują procesy regeneracyjne skóry, stawów, kości oraz tkanki łącznej. Ponadto zwiększają odporność na obciążenia mechaniczne chrząstki. Preparaty z kolagenem w składzie charakteryzują się znaczną skutecznością w leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów i kręgosłupa.
Źródła:
1. Gołąb B.K., Podstawy anatomii człowieka, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012
2. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, VOL 29 NR 11/12’19 (342/343)
3. Informacja prasowa 4Flex, Staw kolanowy, czyli największa zmora biegaczy. Jak zapobiec kontuzji?, czerwiec 2018, Warszawa