Naturalne soki owocowe są bogate w witaminy i minerały, wspierając zdrowie i odporność.
Współczesna cywilizacja, która oferuje nam wygodne życie pełne udogodnień, produkuje również mnóstwo zanieczyszczeń, chemikaliów, pestycydów i metali ciężkich. Do tego dokłada się typowy dla współczesnego człowieka styl życia, pełen stresu i pośpiechu – powyższe czynniki fatalnie wpływają na naszą kondycję i zdrowie, dlatego warto zadbać o odpowiednie oczyszczanie organizmu. Naturalne soki owocowe to natomiast idealny sposób, aby pozbyć się zalegających w ciele trucizn, a także by dostarczyć sobie i bliskim niezbędnych witamin i minerałów.
Naturalne soki
Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety. Niestety często nie mamy czasu, by spożywać odpowiednią ich ilość, a ponadto wiele osób narzeka na niestrawności pojawiające się po zjedzeniu niektórych odmian owoców. Część z nas po prostu nie przepada za tą kategorią żywności, gustując w bardziej wyrazistych smakach. Wszystkie te problemy znikają, gdy owoce i warzywa zastąpimy naturalnymi sokami, które pozwalają nie tylko na zwiększenie ilości dostarczanych do organizmu cennych składników pokarmowych, ale również umożliwiają włączenie do diety gatunków roślin jadalnych, których nie lubimy – wystarczy mieszać je w odpowiednich proporcjach z ulubionym owocem, np. z marchwią bądź pomarańczą, by całkowicie zamaskować ich smak. Dzięki temu możemy pozyskać korzystne dla zdrowia składniki pochodzące od warzyw i owoców, których normalnie unikalibyśmy jak ognia. Co więcej, na przygotowanie jednego litra soku przypada od półtora do dwóch kilogramów surowca; jest wyjątkowo mało prawdopodobe, aby ktokolwiek był zdolny do pochłonięcia takich ilości marchwii czy jabłek w ciągu jednego dnia, nawet gdyby miał na to czas.
Picie naturalnych soków umożliwia zwiększenie ilości spożywanych przez nas warzyw i owoców w ciągu dnia - zmiana formy ze stałej na płynną nie wpływa źle na ich właściwości zdrowotne i odżywcze, a przy okazji eliminuje konieczność trawienia, nie obciążając przewodu pokarmowego oraz nie powodując spowolnienia przemiany materii.
Eksperci przekonują, iż zdrowe soki ze świeżo wyciśniętych owoców oraz 100 procentowe soki bez cukru wyprodukowane przemysłowo zawierają te same biologicznie czynne składniki takie jak witaminy i mikroelementy, co całe warzywa i owoce, wpływają więc na zdrowie człowieka w ten sam sposób. Jeżeli chodzi o soki dostępne na sklepowych półkach trzeba jednak uważać, gdyż producenci często wykorzystują niewiedzę konsumentów, sprzedając produkty określane mianem "naturalnych", podczas gdy w rzeczywistości są to barwione i aromatyzowane napoje z niewielką ilościa soku owocowego, mocno rozcieńczone z wodą. Łatwo je pomylić z prawdziwymi sokami, gdyż często mają bardzo podobne nazwy, a także sprzedawane są w identycznych butelkach i kartonach. Szczególną uwagę należy zwracać na napis "sok 100 proc.", który powinien być umieszczony na opakowaniu – dzięki niemu odróżnimy wartościowy produkt od nektaru bądź napoju, które zawierają sok mocno rozcieńczony z wodą i mnóstwo innych, często szkodliwych, dodatków. Producenci niestety nie ułatwiają sprawy i omijają prawo, opatrując opakowania swoich produktów takimi mylącymi frazami jak m.in. "100 proc. pomarańczy", "100 proc. smaku", lub samo "100 proc.", które nic nie znaczą, zaś dla osoby słabo obeznanej z tematem jawią się jako gwarancja jakości. Ważne jest więc, aby artykuł posiadał informację "sok 100 proc."; ponadto najlepiej, aby był to produkt świeży i wytwarzany lokalnie z surowców ekologicznych, gdyż wówczas odpada konieczność ich transportowania.
Takie zdrowe soki, soki bez cukru i szkodliwych chemicznych dodatków, nie różnią się zbytnio od soków ze świeżo wyciśniętych owoców i stanowią bogate źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Należy tu wymienić przede wszystkim witaminę C, błonnik, karotenoidy czy składniki takie jak potas i magnez. Co więcej, zdaniem wielu ekspertów, soki ekologiczne trawimy znacznie łatwiej niż gdybyśmy spożyli analogiczną ilość owoców i warzyw w postaci stałej; są źródłem łatwo przyswajalnych składników pokarmowych, które błyskawicznie wchłaniają się do krwioobiegu – zajmuje im to zaledwie 15 minut, stanowią więc prawdziwy zastrzyk energii i zdrowia dla organizmu, który tworzy nowe komórki wykorzystując zawarte w sokach substancje. Dla porównania, pełen proces trawienia warzyw i owoców trwa nawet do kilku godzin – z tego względu spożywanie ich w postaci płynnej zamiast stałej jest szczególnie polecane osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami, dolegliwościami oraz niedoborami.
Aby lepiej zobrazować korzystne działanie soków ekologicznych na zdrowie, warto odnieść się do konkretnych ich odmian: przykładowo sok z marchwi, dzięki zawartości beta-karotenu, pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i wpływa na długość utrzymywania się opalenizny. To jednak nie wszystko, bowiem cenna prowitamina posiada wiele innych zalet – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, ułatwia walkę z trądzikiem, wzmacnia odporność, a także opóźnia starzenie się skóry.
Picie świeżo wyciśniętego soku z marchwi działa profilaktycznie przeciwko nowotworom, ponieważ zawarte w nim składniki podnoszą odporność organizmu oraz hamują rozwój komórek rakowych. Podobnie sprawa przedstawia się w przypadku zdrowego soku z aronii, który charakteryzuje się wysoką zawartością czarnych barwników zwanych antocyjanami – składniki te posiadają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Co więcej, sok z aronii przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, ponieważ skutecznie obniża ciśnienie. Aby cieszyć się prawidłowym ciśnieniem krwi warto również pić naturalne soki z pomidora, które stanowią bogate źródło potasu – składnika obniżającego ryzyko wystąpienia obrzęków, nadciśnienia i arytmii serca.
Podobnie jak wyżej wymienione napoje, sok pomidorowy również odznacza się działaniem antynowotworowym, a to za sprawą zawartego w nim likopenu. Naturalne soki owocowe i warzywne to, jak już wcześniej wspominaliśmy, niezrównane źródło witamin oraz substancji odżywczych. Jeżeli pragniesz uzupełnić swoją dietę o witaminę C, najlepszym rozwiązaniem będzie wyciskanie i picie soków z cytrusów (zwłaszcza z pomarańczy) i czarnej porzeczki. Zwalczająca wolne rodniki oraz opóźniająca procesy starzenia witamina E jest natomiast łatwo dostępna w owocach takich jak żurawina czy marchewka, dlatego również warto przetwarzać je za pomocą wyciskarki w łatwe do spożycia formy płynne.
Zarówno sok żurawinowy, jak i sok z marchwi są bardzo łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, czy nawet w popularnych sklepach sieciowych. Można je również bez problemu znaleźć w sieci w sklepach takich jak m.in. nasza apteka internetowa. Z kolei witaminę K, która jest niezbędna dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla zdrowia kości i prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, dostarczymy pijąc soki z banana, pomidorów bądź winogrona. Naturalne soki można ponadto wykorzystywać w leczeniu niektórych schorzeń, takich jak przykładowo przeziębienie – sok malinowy nadaje się do tego celu idealnie ze względu na zawartość kwasu salicylowego, który działa rozgrzewająco, łagodzi kaszel, obniża gorączkę, a także, dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, likwiduje bakterie i wirusy. Ponadto cechuje go wysoka zawartość witamin C, A, B i PP, które działają profilaktycznie, wzmacniając organizm. Do mniej znanych, ale za to najbardziej zdrowych należą naturalne soki z kiszonej kapusty. Warto włączyć je do swojej diety ze względu na rzadko spotykane bogactwo witamin i mikroelementów; w skład takiego koktajlu wchodzą m.in. witaminy B, C, K, E, P zapewniające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, redukcję stresu i zmęczenia, a więc również dobre samopoczucie. Soki ekologiczne z kiszonej kapusty zawierają ponadto różnorodne składniki odżywcze: sód, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo – wspierają więc zdrowie organizmu na wielu płaszczyznach.
Soki dietetyczne
Wspomnieliśmy już o niezwykłych właściwościach zdrowotnych naturalnych soków – stanowią skarbnicę witamin, antyoksydantów, cennych składników odżywczych, enzymów i błonnika, który wspiera pracę jelit. Chronią nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak przykładowo nowotwory i miażdżyca, wspierają układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko zachorowania na grypę czy pojawienia się opryszczki wargowej. Największą popularność zawdzięczają jednak innej właściwości – świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw wspomagają odchudzanie, a także oczyszczanie organizmu z toksyn, co stanowi idealne przygotowanie do zrzucania zbędnych kilogramów. Z tego względu koktajle te nazywane mogą być również sokami dietetycznymi; wysoka zawartość odżywczych składników powoduje, iż zmniejszają one ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek między posiłkami. Co więcej, soki odchudzające odznaczają się bardzo niską kalorycznością, zwłaszcza jeśli są to napoje wyciskane samodzielnie w domu – soki ze sklepu często zawierają spore ilości cukru, o czym już wspominaliśmy.
Aby zaopatrzyć się na mieście w zdrowy sok o takich samych właściwościach jak soki domowe, należy być uważnym oraz czytać etykiety – wartościowy produkt powinien zawierać takie informacje jak "sok 100%" czy "100% sok wyciskany z owoców". Ponadto najlepiej, aby był to sok jednodniowy, ponieważ proces pasteryzacji pozbawia go większości wartości odżywczych, oraz wytwarzany lokalnie, gdyż eliminuje to konieczność transportowania surowców.
Oczyszczanie organizmu z toksyn to doskonały wstęp do kuracji odchudzającej. Tak się składa, że świeżo wyciskane, naturalne soki to prawdziwi pogromcy szkodliwych złogów i toksyn, które gromadzą się latami w naszym organizmie. Ich obecność w ciele człowieka to nie tylko wynik spożywania posiłków wysoko przetworzonych i ubogich w błonnik, za to bogatych w konserwanty oraz sztuczne barwniki. W dobie współczesnej cywilizacji, kiedy mamy styczność z chemikaliami, pestycydami czy metalami ciężkimi praktycznie na każdym kroku, zaś powietrze, woda i ziemia nie są już tak krystalicznie czyste jak niegdyś, regularne oczyszczanie organizmu jest koniecznością, o ile rzecz jasna pragniemy uniknąć zachorowania na jedną z wielu chorób cywilizacyjnych – szkodliwe substancje dostają się bowiem do naszych ustrojów poprzez płuca lub też zwyczajnie wchłaniają się przez skórę. Skutkami są zmęczenie i zniechęcenie, bóle głowy i mięśni, szybsze starzenie się organizmu, pogorszenie ogólnego zdrowia czy też mniejsza jasność umysłu. Kurację oczyszczającą najlepiej rozpocząć od spożywania samych soków owocowo-warzywnych jeden raz w tygodniu, z czasem zaś można je włączyć na stałe do diety i pić po kilka szklanek dziennie między posiłkami. Idealne soki oczyszczające to przykładowo sok z aloesu, który posiada właściwości przeczyszczające i żółciopędne, a także wspomagające perystaltykę jelit, czy sok z cytryny zawierający kwas askorbinowy – niezbędny składnik diety oczyszczającej.
Warto ponadto wesprzeć detoks świeżo wyciśniętymi sokami marchwiowo-jabłkowymi, które zawierają m.in. poprawiające perystaltykę jelit pektyny, czy naturalnymi sokami pomidorowymi z dodatkiem odrobiny chili – sok z pomidora nie tylko doskonale radzi sobie z usuwaniem toksyn, ale również hamuje proces starzenia się skóry dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.Do tego chili stymuluje procesy przemiany materii, przyczyniając się do wydajniejszego usuwania szkodliwych substancji zgromadzonych w naszym ciele. Jako soki oczyszczające świetnie sprawdzają się też soki ogórkowe, zwłaszcza w połączeniu z marchewką i rzodkiewką. Nie tylko usuwają toksyny, ale również odejmują lat, wpływają bowiem pozytywnie na wygląd paznokci i włosów za sprawą cennych składników odżywczych – cynku, potasu, magnezu, fosforu i żelaza.
Porównanie soków domowych z sokami przemysłowymi
-
Świeżość i zawartość składników odżywczych:
- Domowe soki: Świeże soki zachowują więcej witamin i enzymów. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków.
- Soki przemysłowe: Często poddawane są procesowi pasteryzacji, co może obniżać zawartość witamin. Mogą zawierać konserwanty, dodatki cukru i sztuczne barwniki.
-
Zawartość cukru:
- Domowe soki: Można kontrolować ilość cukru, a także unikać dodatku cukru.
- Soki przemysłowe: Często zawierają dodatek cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego.
-
Koszt:
- Domowe soki: Mogą być tańsze, zwłaszcza przy użyciu sezonowych owoców i warzyw.
- Soki przemysłowe: Koszt może być wyższy ze względu na przetwarzanie, opakowanie i transport.
-
Środowisko:
- Domowe soki: Mniej odpadów plastikowych i mniejsze zużycie energii na przetwarzanie.
- Soki przemysłowe: Większe zużycie zasobów naturalnych na produkcję, opakowanie i dystrybucję.
Domowe soki owocowe oferują wiele korzyści zdrowotnych dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów. Są zdrowszą alternatywą w porównaniu do soków przemysłowych, ponieważ nie zawierają dodatków i konserwantów. Przygotowanie własnych soków pozwala na pełną kontrolę nad składnikami i jest bardziej przyjazne dla środowiska.