Truskawki swoją popularność zawdzięczają niezwykłemu aromatowi, smakowi i doskonałym właściwościom odżywczym. Są to obecnie najczęściej uprawiane owoce spośród jagodowych. Ich historia sięga 1830 roku, gdy ówczesny botanik Antoine’a Nicolas skrzyżował dwie odmiany poziomek – chilijską oraz wirginijską. Pozwoliło to uzyskać owoc niezwykle aromatyczny, soczysty i duży, a jego uprawę rozpoczęto na szeroką skalę. Faktem jest, że najsmaczniejsze owoce rosną w rejonach klimatu umiarkowanego, czyli m.in. w Polsce.
Poziomki natomiast uznawane są za prawdziwy przysmak! Owoce te występują niemalże na całym świecie i w różnych odmianach gatunkowych. W Polsce wśród gatunków rosnących dziko spotykamy trzy odmiany – pospolita (Fragaria vesca), twardawa (Fragaria viridis) i wysoka (Fragaria moschata). Trudno je pomylić z innymi owocami leśnymi. Te niewielkie, aromatyczne owoce znajdziemy na polanach, lasach, ale z powodzeniem można uprawiać je na balkonach i w ogrodach. Niestety odmiany ogrodowe są mniej aromatyczne niż te dziko rosnące, dlatego warto przejść się na spacer do lasu i poszukać tego aromatycznego owocu wśród krzewów i traw, aby delektować się ich niezwykle bogatym smakiem.
Nie da się zaprzeczyć, że same owoce to wspaniały dodatek do ciast, ciastek, deserów i dżemów. Nie tylko jednak spożycie bezpośrednie daje znakomite właściwości. Wykorzystywane są również na szeroką skalę w medycynie naturalnej, domowej kosmetyce i w kulinariach. Liście poziomek i truskawek mogą służyć jako przyprawa do wytrawnych dań, jako susz do parzenia, a nawet do naparów wykorzystywanych w kąpielach.
Mimo szerokiej skali zastosowań obu tych owoców wszyscy wiemy, że to soki są prawdziwą bombą witaminową i to one słyną z bogactwa zdrowia i odporności.
Według tabeli (Global Health Risks Summary Tables. WHO: Geneva, Switzerland, 2009. ) Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 14% przypadków śmierci na raka żołądka lub jelit, 11% przypadków śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz 9% przypadków śmierci w wyniku udaru jest spowodowane niewystarczającym spożywaniem owoców. Liczby nie kłamią — dobitnie pokazują, że dieta ma realny wpływ na życie. Nasze rodzime truskawki i poziomki ze względu na dużą zawartość witaminy C i antocyjanów pomagają walczyć ze szkodliwością wolnych rodników. Ich spożycie określa się jako jedną z metod przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym, w tym nawet walkę z nowotworami.
Jakie witaminy zawierają truskawki i poziomki?
- Witamina C
- Witaminy z grupy B
- Witaminy A i E
- Magnez
- Wapń
- Fosfor
- Błonnik
- Inne witaminy i mikroelementy:
- flawonoidy
- garbniki
- witamina C
- potas
- żelazo
- wapń
- magnez
- fosfor
- kwas foliowy
- witaminy z grupy B
- kwasy organiczne
Jak widać zarówno truskawki, jak i poziomki to istna skarbnica witaminowo-zdrowotna.
Dlaczego właśnie soki?
Soki są szczególnie cenione w sezonie letnim. Dzięki formie podania szybko gaszą pragnienie i dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych. Soki owocowe są tak samo zdrowe i ważne w diecie jak soki warzywne. Dietetycy i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, by dzienne spożycie warzyw i owoców wynosiło minimum 400 g w pięciu porcjach. Ta niepozornie nieduża ilość okazuje się być dla wielu osób sporym problemem – w 2015 roku w Polsce dzienne spożycie warzyw i owoców wynosiło ok. 280 g na osobę. Tymczasem już jedna szklanka soku może zastąpić jedną z zalecanych porcji warzyw i owoców. Ponadto soki to produkty o dużej gęstości odżywczej – w 100 ml znajduje się średnio ok. 20 mg witamin i mikroelementów, więc stanowią doskonały sposób na uzupełnienie diety u tych osób, u których podaż warzyw i owoców jest zbyt niska. Są to między innymi osoby starsze, dzieci, osoby mające problemy z układem pokarmowym, np. trudności z gryzieniem lub przełykaniem oraz zapracowane i żyjące w ciągłym biegu, które zwyczajnie nie mają czasu zjadać wystarczającej ilości warzyw i owoców.
Co więcej, soki pomagają oczyszczać organizm z groźnych toksyn. Wyobraź sobie, że w ludzkim organizmie jest ich nawet kilka kilogramów! Zawarte w sokach minerały organiczne, naturalne witaminy, enzymy, flawony, kwas foliowy, wymiatają z organizmu toksyczne substancje.
Jak jeszcze soki mogą przysłużyć się zdrowiu?
- Podnoszą odporność organizmu – w 100 g tych leśnych owoców znajduje się aż 58 mg witaminy C!,
- zapobiegają oznakom starzenia i spowalniają starzenie się komórek,
- wykazują działanie przeciwutleniające,
- dzięki zawartości karotenoidow hamują wchłanianie się „złego“ cholesterolu, a wręcz „wypłukują“ go z organizmu,
- są niskokaloryczne – 100 ml dostarcza ok. 40 kcal i mają niski indeks glikemiczny,
- działają przeciwzapalnie;
- bogate w błonnik soki przecierowe mogą pomóc wyregulować zaparcia i poprawiają przemianę materii,
- poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci.
"Nieważne, co zjesz – ważne, co przyswoisz”
Dietoterapia sokami to naturalny sposób przywracania zdrowia i odmładzania organizmu oraz najszybsza metoda na przywrócenie równowagi w organizmie. To terapia dająca energię i urodę. Dieta sokowa to błyskawiczny sposób na uzupełnienie niedoborów leczniczych i substancji naturalnych. A przykładem może być dr Walker – jeden z pionierów terapii sokami. Dożył on w dobrej kondycji aż do 99 lat.
Uwaga! Truskawki i mogą silnie uczulić zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dodatkowo przez dużą zawartość cukru soki wypijane w nadmiernej ilości mogą prowadzić do chorób autoimmunologicznych i rozwoju cukrzycy typu II.
Przepis na sok z poziomek lub truskawek
Kilogram dojrzałych owoców zasyp 1/2 kg cukru i włóż do garnka. Ugniataj łyżką do momentu, aż puszczą sok.
Przykryj i pozostaw w zaciemnionym miejscu na 24 godziny. Następnie odcedź sok przez sitko o drobnych oczkach i przelej do słoików.
Ważne! Owoce najlepiej przyrządzić zaraz po zebraniu, ponieważ są bardzo delikatne, w związku z tym łatwo ulegają uszkodzeniu, szybko pleśnieją i jeszcze szybciej gorzknieją.