Błonnik pokarmowy to zespół substancji wchodzących w skład ścian komórkowych roślin, który charakteryzuje się tym, iż nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka. Po spożyciu wchłania wodę i pęcznieje, wypełniając żołądek i zmniejszając poczucie głodu, dzięki czemu zapobiega tyciu. Przyjmowanie błonnika polepsza pracę jelit i przyspiesza wydalanie, skracając w ten sposób czas kontaktu masy pokarmowej ze ścianami przewodu pokarmowego. Dlatego też dieta bogata w błonnik sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i trój glicerydów oraz ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Pomaga również w zaparciach i biegunce oraz w oczyszczaniu organizmu z toksyn i metali ciężkich.
Naturalny błonnik pokarmowy
Wypełniając żołądek, zmniejsza poczucie głodu i zapobiega tyciu
Usprawnia przemianę materii
Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów
Sposób przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej od 15ºC do 25ºC w suchym miejscu. Chronić od światła. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Sposób użycia
Dawkowanie preparatu należy dostosować do indywidualnych potrzeb organizmu. Rozpocząć od 1 łyżeczki (ok. 3,5 g) dziennie i stopniowo zwiększać do momentu zauważenia optymalnych efektów. Preparat należy wymieszać z wodą, innym napojem lub jogurtem. Popić szklanką wody. Nie należy spożywać preparatu na sucho. Nie należy przyjmować więcej niż 20 g preparatu na dobę.
Kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią przyjmowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.
Skład
błonnik owsiano-pszenny
Zawartość składników
(1 łyżeczka)
błonnik pokarmowy 3,15 g
w tym:
nierozpuszczalny 3,05 g
rozpuszczalny 0,10 g
Węglowodany przyswajalne 0,11 g
Białko 0,11 g
Tłuszcz 0,05 g
Wartość energetyczna 6,48 kJ / 1,47 kcal