Wskazania
LACIDOFIL 60 kapsułek L!
Lek Lacidofil jest probiotykiem, co oznacza, że zawiera mikroorganizmy (bakterie kwasu mlekowego) wywierające korzystny wpływ na organizm.
Bakterie kwasu mlekowego występują w przewodzie pokarmowym człowieka. Stanowią naturalną barierę, chronią przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i utrzymują równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Działanie
Lek ten stosowany jest w następujących przypadkach:
zapobieganie zaburzeniom mikroflory przewodu pokarmowego w trakcie i po antybiotykoterapii
zapobieganie biegunce podróżnych
leczenie wspomagające w trakcie i po antybiotykoterapii
nawracające rzekomobłoniaste zapalenie okrężnicy
Substancja czynna: Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus
Sposób użycia
Zapobieganie zaburzeniom mikroflory przewodu pokarmowego w trakcie i po antybiotykoterapii, zapobieganie biegunce podróżnych:
Dzieci w wieku poniżej 4 lat: 1 kapsułka na dobę
Dzieci w wieku od 4 do 12 lat: od 1 do 2 kapsułek na dobę
Dorośli i młodzież w wieku powyżej 12 lat: 1 kapsułka trzy razy na dobę
Lek należy stosować przez minimum 10 dni, począwszy od dnia rozpoczęcia leczenia antybiotykiem lub przed i w czasie podróży.
Leczenie wspomagające w trakcie i po antybiotykoterapii, nawracające rzekomobłoniaste zapalenie okrężnicy:
Niemowlęta: 1 kapsułka na dobę
Dzieci w wieku od 1 do 4 lat: 1 kapsułka dwa razy na dobę
Dzieci w wieku od 4 do 12 lat: 1 kapsułka trzy razy na dobę
Dorośli i młodzież w wieku powyżej 12 lat: od 1 do 2 kapsułek trzy razy dobę
Lek należy stosować przez minimum 14 dni.
Kapsułkę podaje się doustnie w czasie posiłku lub do 30 minut przed posiłkiem. W przypadku braku możliwości połknięcia (niemowlęta) zawartość kapsułki można zmieszać z pokarmem lub z chłodną wodą.
Ważne
Kiedy nie stosować leku Lacidofil:
jeśli pacjent ma uczulenie na substancję czynną lub którykolwiek ze składników leku,
jeśli stwierdzono wcześniej u pacjenta nietolerancję niektórych cukrów, pacjent powinien skontaktować się z lekarzem przed przyjęciem leku,
jeśli pacjent ma uczulenie na białko mleka krowiego lub soję,
Składniki
Substancje czynne
Jedna kapsułka zawiera 2x109 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus helveticus R0052
Pozostałe składniki
kwas askorbowy, magnezu stearynian, maltodekstryna, żelatyna
Producent
Podmiot odpowiedzialny
LALLEMAND SAS
19 rue des Briquetiers - Blagnac - 31700 Blagnac
Francja
Wytwórca
Takeda Pharma Sp. z o.o.
99-420 Łyszkowice
ul. Ks. Łowickiego 12
Ważne informacje dotyczące leku:
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.