Kanadyjska firma Lallemand to lider w branży rozwoju, produkcji i sprzedaży drożdży, bakterii oraz specjalnych składników, które wykorzystywane są szeroko w wielu obszarach gospodarki, m.in. w farmacji, piekarstwie, żywieniu zwierząt, enologii czyli produkcji wina, browarnictwie, pielęgnacji roślin, a także w produkcji biopaliw i destylowanych alkoholi takich jak przykładowo etanol czy spirytus. Ponadto Lallemand zajmuje się również opracowywaniem i produkcją specjalistycznych kultur do zastosowań spożywczych oraz składników biologicznych. Przedsiębiorstwo założone zostało w Montrealu pod koniec XIX wieku przez młodego imigranta z Alzacji – Freda "Lallemanda". Początkowo firma skupiała się głównie na produkcji drożdży piekarskich, która odbywała się w zbudowanej w 1915 roku fabryce. W 1952 roku zakład został zakupiony przez Rolanda Chagnona i do dnia dzisiejszego stanowi własność rodziny Chagnon, która prowadzi swoją działalność w oparciu o te same, przekazywane z pokolenia na pokolenie wartości – inwestowanie w innowacje i modernizacje zakładów.
Gwałtowny rozwój przedsiębiorstwa nastąpił w latach 70 XX wieku. Drożdże piekarskie od Lallemand zaczęły być wówczas doceniane na rynkach Stanów Zjednoczonych. Wkrótce firma z Kanady zaczęła przejmować duże fabryki drożdży z USA takie jak American Yeast czy GB USA, przejmując tym samym również ich rynki. Na początku lat 90-tych XX wieku Lallemand rozpoczął rozszerzać swoje wpływy w zakresie drożdży piekarskich na rynki europejskie oraz afrykańskie, kupując i rozwijając fabryki drożdży w takich krajach jak m.in. Polska, Niemcy, Austria, Litwa, Słowacja, Finlandia, Wielka Brytania, Portugalia czy RPA. Począwszy od lat 80-tych XX wieku firma założyła ponadto wiele zamiejscowych oddziałów w USA, Ameryce Południowej, Afryce Południowej, Australii oraz Azji. W międzyczasie kanadyjskie przedsiębiorstwo zaczęło rozwijać swoją ofertę o produkty nowych kategorii – wraz z początkiem nowego milenium zaczęło kłaść szczególny nacisk na przemysł piwny i paliwowy, w 2006 roku zaś firma Lallemand otworzyła rynek pielęgnacji roślin. Wielkie zasługi należy również przypisać kanadyjskiemu producentowi za jego wkład w rozwój badań nad bakteriami wykorzystywanymi w branży żywienia ludzi i zwierząt, a także w przemyśle farmceutycznym.
W chwili obecnej Lllemand Sas to potężna międzynarodowa korporacja obecna poprzez zakłady, przedstawicielstwa oraz centra dystrybucyjne na wszystkich kontynentach świata, zatrudniając łącznie ponad 4000 pracowników w 45 krajach.