Jest to ponadto okres w którym borykamy się z obniżoną odpornością organizmu, dlatego szczególnie łatwo wówczas o złapanie jakiejś sezonowej choroby, na przykład przeziębienia bądź grypy. Aby wzmocnić system immunologiczny, przywykliśmy do stosowania takich naturalnych produktów jak czosnek, sok z malin, sok z czarnego bzu, cebula czy tran – w końcu tego używały zawsze nasze babcie i mamy. Okazuje się jednak, że do listy wyrobów wspomagających organizm można z powodzeniem dopisać aloes, jest to bowiem roślina bogata w bioaktywne substancje o wszechstronnym działaniu. Sok z aloesu nie tylko uszczelnia barierę ochronną organizmu, ale ponadto poprawia trawienie, oczyszcza ciało z toksycznych substancji, działa łagodząco na podrażnienia skóry oraz przyśpiesza gojenie się ran. To tylko niektóre z dobroczynnych właściwości tej cudownej rośliny – jeżeli pragniesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do czytania.
Aloes sok wszechstronnie wspomagający organizm
Aloes jest sukulentem liściowym, a więc rośliną przystosowaną do życia w warunkach ograniczonego dostępu do wody – aby przetrwać, musiał wykształcić specjalną tkankę do gromadzenia i przechowywania wody, a także szereg innych adaptacji w budowie i fizjologii. Co ciekawe, aloes rośnie również na piaszczystych bądź kamienistych pustyniach; do tego stopnia niewybredne nie są nawet kaktusy. Jeżeli posiada pień, może osiągnąć niebotyczną wysokość trzydziestu metrów; częściej jednak występuje w postaci rozety liściowej nie przekraczającej trzydziestu centymetrów.
Roślina najczęściej spotykana jest na obszarach pustynnych, szczególnie na Półwyspie Arabskim, w Afryce i na Madagaskarze, ale bywa również uprawiana na plantacjach w krajach charakteryzujących się gorącym klimatem, przykładowo w krajach Ameryki Południowej, w USA i na Wyspach Kanaryjskich. Aloes to roślina bardzo zróżnicowana, liczy sobie bowiem około 550 gatunków, które przyjmują najróżniejsze formy i rodzaje: od roślin drzewiastych i krzewiastych po byliny, a niekiedy nawet liany; najpopularniejszą odmianą aloesu jest jednak aloes zwyczajny znany również pod nazwą Aloe Vera. Pośród tych rozlicznych gatunków właściwościami leczniczymi charakteryzuje się jednak zaledwie 15 odmian aloesu. Głównym składnikiem rośliny jest miąższ znajdujący się w liściach; jest to pachnąca, żelowa substancja składająca się w 99% z wody. Pomimo wszystko to właśnie w miąższu aloesu nagromadzone są wszelkie drogocenne substancje lecznicze i zdrowotne, takie jak witaminy, minerały, polisacharydy, aminokwasy, enzymy czy kwasy tłuszczowe.
Aloes to znana roślina lecznicza, której niezwykłe właściwości wykorzystywane były już ponad 5 tysięcy lat temu. W starożytności z żywicy aloesu sporządzano pachnidła, które poprawiały zapach odzieży, pościeli oraz całunów pogrzebowych. W Ewangelii Jana istnieje wzmianka mówiąca o tym, że pochodzące z liści aloesu substancje były używane przez Żydów do balsamowania ciał. Obecnie, dzięki rozwojowi nauki i medycyny wiemy już, że aloes zawiera w sobie ponad 75 substancji czynnych, co czyni ją najbardziej biologicznie czynną rośliną na świecie – przynajmniej według ustaleń Światowej Organizacji Zdrowia WHO. Niektóre źródła podają nawet zawrotną liczbę 270 bioaktywnych substancji charakteryzujących się korzystnym wpływem na zdrowie człowieka; tak czy inaczej jest to roślina o całkiem dobrze udowodnionym wpływie na organizm ludzki, wspomagająca go w wielu różnych obszarach zdrowia. Taki stan rzeczy może nieco dziwić, zwłaszcza biorąc pod uwagę skrajnie niekorzystne, pustynne warunki, w jakich zazwyczaj bytuje ta niezwykła roślina. Kluczem do zagadki jest gruba skóra pokrywająca liście aloesu wyposażona w niezmiernie małą ilość tzw. aparatów szparkowych. To powoduje, że parowanie podczas upałów jest mocno ograniczone, roślina kumuluje zatem nie tylko duże pokłady wody, ale również ogrom pożytecznych dla zdrowia człowieka substancji odżywczych.
Badania nad aloesem dowiodły, iż miąższ rośliny zawiera takie cenne substancje mineralne jak wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan, sód, potas, chrom, fosfor, a także wszystkie witaminy z grupy B, w tym nawet witaminę B12, co stanowi fenomen wsród roślin. Inne witaminy obecne w miąższu aloesu to beta-karoten, kwas foliowy, cholina czy witamina C. Jednoliścienne Sukulenty obfitują ponadto w białka w postaci lektyn, ważne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak przykładowo kampesterol, beta-sitosterol, a także kwas linolowy, linolenowy, kaprylowy czy stearynowy, aminokwasy, również te niewytwarzane przez organizm człowieka: alaninę, argininę, cystynę, leucynę, lizynę, fenyloalaninę czy tyrozynę, a także substancje działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Aloes to ponadto bogate źródło enzymów, takich jak przykładowo amylaza rozkładająca wielocukry na cukry proste (np. skrobię) czy peroksydaza, której zadaniem jest ochrona przed utlenianiem komórek. Znajdziemy w nim także węglowodany, sacharydy, a także ligniny ułatwiające przeniknięcie składnikom aloesu w głąb ludzkiej skóry oraz saponiny charakteryzujące się właściwościami ściągającymi, myjącymi oraz lekko odkażającymi.
Aloes sok z miąższem – właściwości zdrowotne
Aloes jest rośliną powszechnie wykorzystywaną w kosmetyce, gdyż ze względu na swoje właściwości ściągające, czyszczące i ujędrniające znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kremów, szamponów, odżywek, żelów czy maści, które nie tylko pielęgnują, ale także pomagają uporać się z trądzikiem bądź innymi niedoskonałościami skóry. Aloes znany jest z tego, iż szybko i głęboko wnika w tkanki, a co za tym idzie, często wykorzystywany jest jest w kosmetyce w charakterze nośnika przenoszącego preparaty kosmetyczne w głąb skóry. Co więcej, wykazuje silne działanie oczyszczające, nawilżające, ujędrniające oraz regenerujące naskórek, a także poprawiające miejscowe krążenie krwi. Okłady z aloesu przyśpieszają ponadto gojenie się ran – tę właściwość szczególnie często wykorzystywano w starożytności, nakładając rozdrobniony miąższ z przeciętych liści na odleżyny czy oparzenia. Obecnie korzysta się raczej ze specjalnych żeli aloesowych bądź preparatów leczniczych o wysokiej zawartości aloesu.
Swoją wielką popularność zawdzięcza jednak w głównej mierze właściwościom wspomagającym organizm, a należą do nich właściwości przeczyszczające i żółciopędne, obniżające poziom cukru we krwi czy stymulujące układ immunologiczny i wzmacniające naturalną odporność. Aby dostarczyć dobroczynne substancje zawarte w aloesie do organizmu najlepiej pozyskać sok z aloesu, który odznacza się specyficznym smakiem i zapachem oraz obecnością kawałków miąższu. W soku tym obecne są m.in. antrachinony odpowiadające za przeczyszczające działanie aloesu, a także związek czynny zwany aloektyną, który działa nie tylko przeczyszczająco, ale ponadto zawiera witaminy takie jak rzadko spotykana w roślinach witamina B12 oraz wiele mikroelementów takich jak magnez, miedź czy molibden. Zawarte w soku substancje zwane antyprostaglandynami sprawiają, że aloes posiada zdolność do łagodzenia bólu oraz hamowania stanów zapalnych, dlatego okłady z aloesu mogą być z powodzeniem wykorzystywane do leczenia reumatyzmu oraz nerwobólów. Z kolei żel aloesowy zawiera takie substancje jak wielocukry, witaminy, minerały, saponiny, kwasy salicylowe, aminokwasy oraz B-sitosterol, które zmniejszają poziom glukozy, hemoglobiny oraz trójglicerydów, aloes jest zatem polecany osobom chorującym na cukrzycę.
Rosnąca na pustyniach roślina posiada ponadto właściwości bakteriobójcze, dlatego aloes do picia może regulować i wspierać procesy trawienne, a także wspomagać leczenie takich schorzeń układu pokarmowego jak choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy czy niewielkie owrzodzenia jelita grubego. Co więcej, aloes hamuje rozwój szkodliwych grzybów takich jak m.in. Helicobacter pyroli, Candida albicans czy Shigelli, pobudza natomiast wzrost dobroczynnych bakterii Lactobacillus, wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Substancje zawarte w aloesie doskonale wpływają na przemianę materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz poprawiają stan błony śluzowej jelit, zaś duża zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, regulując rytm wypróżnień.
Zdecydowanie najbardziej elektryzującym odkryciem było zlokalizowanie w miąższu aloesu mało znanego polisacharydu charakteryzującego się zadziwiającymi właściwościami prozdrowotnymi. Polisacharyd jest to bardzo silny antyutleniacz działający antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Związek ten posiada zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników; polisacharydy aloesowe łączą się z toksynami obecnymi w organizmie, skąd wydalane są przez jelito grube. W ten sposób aloes wspomaga oczyszczanie takich narządów jak nerki, wątroba czy skóra.
Największe nadzieje wzbudza jednak mukopolisacharyd obecny w aloesie zwany acemannanem. Ten naturalny związek chemiczny należący do grupy wielocukrów o długim łańcuchu węglowym określany jest mianem "najsilniejszego immunomodulatora pochodzenia roślinnego", zaś jego izolaty podawane są próbnie chorym na AIDS w celach badawczych. Acemannan odznacza się ponadto działaniem przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym oraz przyspieszającym gojenie się ran. W świetle powyższych faktów raczej nie ulega wątpliwości, iż aloes i sok z aloesu wspomagają organizm w okresie jesiennym, mocno stymulując tak osłabiony w tym czasie układ odpornościowy.
Sok z aloesu jak stosować
Należy jednak pamiętać, iż spożywanie aloesu w nadmiernych ilościach nie jest wskazane, gdyż prowadzi to do wypłukania elektrolitów z organizmu, pojawienia się przykrych dolegliwości jelitowych oraz reakcji alergicznych. Od zażywania soku z aloesu powinny powstrzymywać się kobiety będące w ciąży gdyż aloes stymuluje skurcze macicy i może doprowadzić do przedwczesnego porodu, kobiety karmiące piersią gdyż składniki aloesu mogą przeniknąć do mleka matki i zaszkodzić niemowlęciu, a ponadto osoby zmagające się z silną niewydolnością krążenia, nadciśnieniem, zapaleniem nerek, zapaleniem wyrostka robaczkowego i pęcherzyka żółciowego, czy też czynnym stanem zapalnym jelita grubego. Aloes, tak jak każda inna substancja, może uczulać. Z tego względu nie powinno przykładać się czystego miąższu z aloesu do skóry dziecka, gdyż może się to zakończyć poparzeniem, podrażnieniem bądź wystąpieniem reakcji alergicznej.
Aloes stosować należy przede wszystkim na problemy skórne, gdyż wyciągi z tej rośliny doskonale przyśpieszają gojenie się ran, zawierają bowiem specjalne składniki stymulujące regenerację skóry, a także inicjujące procesy immunologiczne naskórka; szczególnie poleca się preparaty na bazie aloesu do leczenia oparzeń oraz odmrożeń, a także łagodzenia przebarwień, wyprysków oraz wysięków skórnych. Aloes można stosować również w przypadku niektórych schorzeń wątroby, problemów z wypróżnieniem bądź w okresie obniżonej odporności organizmu, czyli w okresie jesienno-zimowym, w celu wzmocnienia ogólnej odporności. Aloes na odporność wpływa głównie za pośrednictwem polisacharydów obecnych w soku z aloesu. Roślina posiada ponadto w swoim składzie substancje zwane czynnymi biokatalizatorami, które stymulują układ immunologiczny oddziałując na makrofagi i w efekcie podnoszą odporność organizmu, a ponadto przyśpieszają rekonwalescencję w przebiegu rozmaitych schorzeń. Regularne spożywanie czystego miąższu aloesowego zapewnia prawidłową mikroflorę jelitową, a ta jak wiadomo wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ukladu odpornościowego.
Aloes można stosować zarówno w przebiegu wielu chorób, aby wzmocnić reakcję obronną organizmu, a także profilaktycznie.
Sok z aloesu jak pić
Bardzo istotną kwestią jest dawkowanie aloesu gdyż, jak wspominaliśmy wcześniej, nadmierna konsumpcja wyciągu z tej rośliny może poskutkować wieloma dolegliwościami. Prawidłowe spożycie soku z aloesu nie powinno przekraczać 50 ml produktu wypijanego jednorazowo, bądź 2-3 razy na dobę, na godzinę przed posiłkiem. Warto również zapoznać się z zaleceniami producenta widniejącymi na atykiecie, aby nie przekroczyć najwyższej dopuszczalnej dawki. Jeśli chodzi o samych producentów soków aloesowych, należy być bardzo czujnym, gdyż stosowanie aloesu pochodzącego z niesprawdzonych źródeł może zaszkodzić zamiast pomóc. Najlepiej wybierać produkty sprawdzonych marek, pochodzące od firm certyfikowanych i zapewniających sprawdzoną jakość oferowanych produktów. Jeżeli zażywasz jakiekolwiek leki, warto w ramach ostrożności zachowywać dwugodzinną przerwę pomiędzy piciem aloesu, a aplikacją lekarstwa, gdyż sok z Aloe Vera przyśpiesza perystaltykę jelit, a to wpływa na przyswajanie substancji do organizmu.
Pamiętaj również, że działanie prozdrowotne i lecznicze zapewniają jedynie wyroby zawierające czysty miąższ aloesowy, bez dodatku skórki. Musisz też posiadać umiejętność odróżniania soku aloesowego od napoju z aloesu, który jest zwykłą wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soku, cukru bądź słodzików – takie napoje można coraz częściej spotkać na półkach sklepowych. Prawdziwy, pełnowartościowy sok z aloesu można kupić zazwyczaj w aptece bądź w sklepie ze zdrową żywnością, a jego cena zaczyna się od poziomu 30 złotych za litr.
Aloes kapsułki
Alternatywą dla picia soku z aloesu jest aloes w kapsułkach, które łączą bogactwo prozdrowotnych składników oraz wygodę stosowania. Zarówno sok z aloesu jak i aloes w kapsułkach znajdą Państwo w ofercie naszej apteki internetowej, jak zawsze w korzystnych cenach.