Cynamon to powszechnie znana i ceniona przyprawa o słodkawo-korzennym aromacie, pozyskiwana z kory cynamonowca cejlońskiego, a niekiedy również chińskiego lub kamforowego. Wykorzystywana była już w starożytności, głównie przez Greków, Rzymian, Chińczyków i Egipcjan. Już wtedy dostrzegano jej silne właściwości zdrowotne, uważana była bowiem za coś w rodzaju amuletu chroniącego przed różnorodnymi chorobami.
Kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia, wypiekami i grzańcem dodatek posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jakie korzyści dla naszej cielesnej kondycji niesie cynamon i czy każdy może go stosować?
Dlaczego warto jeść cynamon?
Cynamon to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia składników aktywnych. Zawiera między innymi aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy i benzoesowy, a ponadto garbniki, terpeny, eugenol oraz kuminol.
Cynamon – co leczy?
Cynamon korzystnie wpływa na nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Jak wynika z badań naukowych, regularne stosowanie nawet niewielkich ilości przyprawy (np. 120 mg dziennie) może obniżyć poziom złego cholesterolu frakcji LDL, jednocześnie wspierając utrzymanie optymalnego stężenia dobrego cholesterolu frakcji HDL. Aromatyczny dodatek posiada ponadto zdolność normalizowania poziomu cholesterolu całkowitego, a także przyczynia się do redukcji podwyższonego ciśnienia krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób serca w przyszłości.
Według badań wykonanych na zwierzętach przez Amerykańskie Stowarzyszenie Serca AHA (ang. American Heart Association), cynamon wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca przy stosowaniu diety wysokotłuszczowej. Wstępne wyniki badań pokazują, że szczury, które przez 3 miesiące były na diecie wysokotłuszczowej, ale jednocześnie spożywały cynamon, miały mniej tłuszczu brzusznego i zdrowszy poziom lipidów oraz cukru we krwi niż zwierzęta, którym nie podawano przyprawy. Naukowcy zaznaczają jednak, że badania przeprowadzone na zwierzętach nie oznaczają automatycznie, że cynamon będzie działał identycznie w przypadku ludzi.
Niezwykle cenną właściwością cynamonu jest jego zdolność regulacji stężenia glukozy, poprawiając wyniki pacjentów z cukrzycą typu 2. Jak wykazały liczne badania naukowe, ekstrakt z kory cynamonu pomaga zmniejszyć oporność tkanek na insulinę, redukując insulinooporność, która towarzyszy chorym na cukrzycę typu 2 czy zespół metaboliczny. Cynamon może zatem opóźnić rozwój tej ciężkiej choroby.
Przyprawa kojarzona ze świętami to doskonałe wsparcie przy dolegliwościach trawiennych – już wieki temu dostrzegano jej skuteczność w łagodzeniu problemów żołądkowo-jelitowych. Pomaga łagodzić wzdęcia, biegunki, skurcze żołądka czy problemy z apetytem. W tradycyjnej Ajurwedzie cynamon był stosowany przy problemach z trawieniem.
Jak wskazują badacze, cynamon charakteryzuje się też znacznymi właściwościami przeciwzapalnymi, skutecznie wspierając leczenie przewlekłych stanów zapalnych. Przyprawa zawiera bogactwo przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników skuteczniej niż czosnek.
Przeciwbakteryjne właściwości przyprawy sprawiają, że może być z dobrym skutkiem wykorzystywana jako wsparcie dla higieny jamy ustnej – regularne żucie cynamonu zwalcza bowiem bakterie w jamie ustnej, a przy okazji odświeża oddech.
Cynamonowi przypisuje się ponadto właściwości:
- przeciwbólowe,
- znieczulające,
- wzmacniające,
- antyseptyczne.
Jak cynamon wspiera odchudzanie?
Cynamon pomaga zrzucić zbędne kilogramy, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Obecny w przyprawie aldehyd cynamonowy działa bezpośrednio na komórki tłuszczowe, aktywując proces termogenezy, której celem jest utrzymanie stałej temperatury ciała.
Co ma jednak wspólnego temperatura ciała z odchudzaniem? Otóż po każdym posiłku, szczególnie bogatym w węglowodany, podniesiona zostaje temperatura ciała – zjawisko to nazywamy termogenezą poposiłkową. Aby powrócić do stanu równowagi, organizm musi stracić pewną ilość energii, spalając przy okazji tłuszcz. Cynamon stymuluje ów proces, przez co regularne spożywanie przyprawy pomaga zachować prawidłową masę ciała.
Kiedy podawać cynamon – przeciwskazania
Cynamon, podobnie jak każda inna substancja lecznicza, posiada przeciwwskazania do stosowania. Przede wszystkim przyprawy powinny unikać osoby z alergią lub nadwrażliwością na ten produkt. Ze względu na obecność eugenolu cynamonu nie zaleca się też stosować u pacjentów chorujących na pęcherzyk żółciowy.
Cynamon – jak stosować?
Cynamon działa korzystnie na zdrowie, pod warunkiem że będziemy go stosować w odpowiednich ilościach. Ze względu na toksyczność obecnej w cynamonie kumaryny nie powinno spożywać się więcej niż 1 łyżeczki przyprawy dziennie.
Gdzie kupić dobry cynamon?
W sprzedaży dostępne są różne odmiany cynamonu, dlatego warto wiedzieć czym się kierować, aby kupić przyprawę najlepszej jakości. W sklepach znajdziemy cynamon o czerwono-rdzawej barwie – są to tańsze, nieoryginalne zamienniki produktu, które rzecz jasna odznaczają się gorszymi właściwościami. Najlepszy jakościowo jest cynamon cejloński, który cechuje się jasnobrązowym bądź żółtawym odcieniem.
Sam kolor bywa jednak mylący, gdyż cynamon wietnamski lub sajgon również często przybiera barwę jasnobrązową. Kluczowy jest zatem wygląd lasek cynamonu. Oryginalny cejloński produkt kształtem przypomina cygaro, posiada bardzo cienkie ścianki (niekiedy tak cienkie, jak papier), a wewnątrz można dostrzec warstwy zwinięte w rulonik. Inna charakterystyczna cecha to kruchość produktu – cynamon cejloński można bez problemu zmielić na drobny proszek, co jest trudne w przypadku innych odmian.
Raczej trudno dostać go w większości supermarketów, gdzie dominuje gorszej jakości cynamon chiński. Cynamon cejloński najłatwiej znaleźć w specjalistycznych sklepach z przyprawami bądź w sklepach ze zdrową żywnością on-line, a jego cena jest zazwyczaj dwu- lub trzykrotnie wyższa od produktów nieoryginalnych.