Czym jest choroba dla organizmu?
Każda infekcja to dla organizmu czas wielkiego sprawdzianu. Niezależnie od tego, czy walczymy z bakterią, czy wirusem, układ odpornościowy musi uruchomić cały szereg wielokierunkowych procesów, których celem jest pokonanie przeciwnika. Wynikiem tych działań są obserwowane przez nas objawy:
- wydzielina z nosa (której celem jest uwięzienie wirusów),
- kaszel (jako mechanizm pozbycia się patogenów z dróg oddechowych),
- ból mięśni (objaw „pobierania” z nich białek przez układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami),
- gorączka (przy podwyższonej temperaturze ciała spowalnia namnażanie się patogenów, poprawia się ukrwienie organizmu, efektywniej wytwarzane są komórki odpornościowe, zwiększa się wydzielanie potu, a wraz z nim usuwanie z organizmu szkodliwych substancji).
Organizm nie zawsze ma optymalne warunki do uruchomienia pełnego wachlarza mechanizmów obronnych. Często jest osłabiony stosowanymi lekami, innymi chorobami przewlekłymi, nieprawidłowym stylem życia, brakiem czasu na odpoczynek i regenerację, a przede wszystkim niedoborami żywieniowymi.
Jakich substancji musimy mu dostarczać?
Substancjami koniecznymi do prawidłowej pracy układu odpornościowego są odpowiednie tłuszcze. Odpowiednie, czyli jakie? Takie, których zapotrzebowanie wynika z biologicznej budowy organizmu człowieka. Wraz z codzienną dietą nie jesteśmy w stanie dostarczyć ich tyle, ile potrzebuje organizm podczas okresu zwiększonej pracy układu odpornościowego – choroby. Jakie to tłuszcze?
Zacznijmy od alkilogliceroli i skwalenu. Te tłuszcze potrzebne są organowi, który nazwać możemy „mózgiem” odporności – szpikowi kostnemu. To właśnie w tym miejscu organizmu powstają białe krwinki. Komórki te są najważniejszym elementem uruchomienia reakcji odpornościowej w odpowiedzi na zagrożenie patogenem. Odpowiadają za bezpośrednie usuwanie patogenów, wydzielają toksyczne względem nich substancje, produkują przeciwciała wiążące obce dla organizmu cząstki.
A jak pomóc organizmowi zwalczyć nadmierne objawy przeziębienia? Katar to stan zapalny błony śluzowej nosa, kaszel zaś – dróg oddechowych. Gorączka jest reakcją na wydzielane przez organizm substancje prozapalne. W walce z uporczywymi i długotrwałymi objawami infekcji organizm musi uruchomić procesy autoregulacji stanów zapalnych. Są mu do tego niezbędne kolejne substancje tłuszczowe – wyższe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie EPA i DHA. To właśnie z tych substancji organizm SAM WYTWARZA substancje przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, których nie da się ani zastąpić, ani wytworzyć na żadnym innym szlaku. Mechanizmy te uruchamiane są przez sam organizm, w zależności od potrzeb, dlatego nie ma na tej drodze ryzyka działań niepożądanych, co niestety często ma miejsce w przypadku stosowania leków przeciwzapalnych.
Skąd pozyskać te substancje?
Najlepszym, najbardziej wartościowym źródłem wspomnianych tłuszczów są ryby oraz pełnowartościowe i niewzbogacane oleje rybie. Alkilogliceroli i skwalenu dostarcza olej z wątroby rekinów głębinowych, źródłem witaminy A jest olej z wątroby dorsza, a wyższe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte są przede wszystkim w olejach z mięśni małych ryb morskich. Każdy z tych tłuszczów jest dla organizmu walczącego z chorobą tak samo ważny, dlatego wybierając wspomagający organizm produkt odżywczy powinno się zwracać uwagę na jego skład lipidowy: powinien dostarczać związków tłuszczowych w postaci ich naturalnego źródła, bez domieszek sztucznych substancji. Czym jeszcze kierować się przy zakupie? Gwarancją skuteczności, której jedynym potwierdzeniem są badania naukowe. Nie ma lepszego wyznacznika efektywności i bezpieczeństwa niż pokazanie efektów stosowania danego produktu u pacjentów. Warto również zwrócić uwagę na opinie innych chorych. Ich doświadczenia, jako osób również walczących z chorobą, są obiektywnym wyznacznikiem wartości produktu.
Podsumowanie
- okres infekcji to czas zwiększonego zapotrzebowania organizmu na substancje odżywcze;
- kluczowe w uruchomieniu wydajnych mechanizmów odpornościowych są tłuszcze;
- ich najlepszym, a często jedynym źródłem, są pełnowartościowe oleje rybie;
- wybierając produkty odżywcze na ich bazie należy kierować się wynikami badań u pacjentów.