
Według legendy greckiej, kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga Bachusa za nadużywanie trunków. Rzeczywista jednak historia zaczęła się ok. IV wieku p.n.e. Pierwsze wzmianki o stosowaniu różnych odmian kapusty w celach leczniczych znajdują się w opracowaniach Pliniusza (I w. p.n.e.) i Katona (234-149 p.n.e.). Zdrowotne właściwości tego warzywa były również wskazywane między innymi przez Horacego, Pitagorasa oraz Diogenesa. Już w starożytnym Rzymie spożywano kapuściane liście, żeby chronić żołądek przed negatywnym działaniem wina:)
Od dawien dawna medycyna ludowa wykorzystuje surowe liście kapusty do leczenia stanów zapalnych skóry, schorzeń reumatycznych, egzem, oparzeń, stłuczeń i ran, owrzodzeń, chorób wątroby, śledziony, układu pokarmowego. Okłady z kapusty stosuje się również w leczeniu kataru, kaszlu, chorób płuc czy oskrzeli. Coraz częściej mówi się także o przeciwnowotworowych właściwościach kapusty – zawarte w niej związki chemicznym (tzw. Indole), pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: raka piersi, jajników, jąder czy prostaty.
Kapusta jako naturalna fabryka zdrowia
Ciekawostką jest fakt, że surowa kapusta nie posiada właściwie żadnych szczególnych właściwości leczniczych. To, że w kapuście powstają związki o bardzo dużej aktywności biologicznej, które mają działanie uzdrawiające, jest efektem uszkadzania komórek kapusty. Z tego też powodu liście kapusty poddaje się tłuczeniu przed wykorzystaniem ich do robienia okładów. Efektem tego jest zachodzenie naturalnego procesu hydrolizy enzymatycznej, w trakcie której za pośrednictwem zawartego w kapuście enzymu mirozynazy dochodzi do procesu rozkładu glukozynolanów na cały szereg naturalnych substancji aktywnych. W wyniku tego procesu powstają naturalne izotiocyjaniany, które w znacznym stopniu odpowiadają za skuteczne działanie lecznicze i prozdrowotne kapusty oraz stoją za jej charakterystycznym zapachem. W praktyce oznacza to, że korzystanie z bezzapachowych kosmetyków, zawierających ekstrakt z kapusty jest wysoce wątpliwe, jeśli chodzi o działanie lecznicze.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne kapusty
Różnorodna i bardzo urozmaicona porcja znajdujących się w kapuście substancji aktywnych sprawia, że kapusta znajduje szereg zastosowań zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i konwencjonalnej.
To unikalny skład kapusty wpływa na jej szczególne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Szczegółowy raport z naukowej bazy danych Reaxys® wskazuje na występowanie w roślinach należących do Brassicaceae aż 409 różnorodnych substancji (dla porównania, w przypadku aloesu wskazuje się ich ok. 270*). Faktem jest też, iż wśród warzyw krzyżowych kapusta biała zawiera największą liczbę glukozynolanów, oprócz tego znajdują się takie substancje aktywne jak m.in. naturalne izotiocyjaniany (ITC) i indole, glukozynolany, wolne aminokwasy, substancje mineralne, mikroelementy, witaminy (C, A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, K, PP, E, tzw. witamina U), a także karotenoidy, polifenole i tiosulfiniany.
Ekstrakt z soku z kapusty Brassitech™
Opierając się na autorskich rozwiązaniach technologicznych, w produkcji ekstraktu Brassitech™ wykorzystuje się naturalne właściwości kapusty oraz pobudza naturalne procesy hydrolizy enzymatycznej, w wyniku których powstają substancje aktywne odpowiedzialne za jej szczególne właściwości zdrowotne. Zastosowana metoda ekstrakcji jest metodą czystą ekologicznie i nie wykorzystuje ekstrakcji nadkrytycznej, która mogłaby wpłynąć negatywnie na proces wydobywania substancji aktywnych.
Etapy procesu pozyskiwania ekstraktu BrassitechTM: Przygotowanie surowca do produkcji → Szatkowanie i młotkowanie surowca → Przygotowanie miazgi → Pozyskanie soku → Wstępna filtracja soku → Odstanie soku → Klarowanie soku → Proces selektywnej sorpcji → Proces desorpcji → Ekstrakt BrassitechTM (na 1 litr ekstraktu potrzebne jest 200kg kapusty, która jest poddawana obróbce przez 25h)
Na bazie ekstraktu z kapusty możliwe jest wytwarzanie produktów, które stanowią doskonałą alternatywę dla czasochłonnego robienia tradycyjnych okładów z jej liści.
* * Liu CH, Wang CH, Xu Z i wsp. Isolation, chemical characterization and antioxidant activities of two polysaccharides from the gel and the skin of Aloe barbadensis Miller irrigated with sea water. Proc Biochem 2007; 42:961-70.