Skoro sposób żywienia ma wpływ na to jak funkcjonujemy w zdrowiu, musi być kluczowy dla organizmu również w okresie choroby i rekonwalescencji. Dowiedz się, dlaczego odpowiednio zbilansowana dieta powinna być nieodłącznym elementem leczenia.
Choroba zmienia nie tylko nasze samopoczucie, ale także potrzeby żywieniowe organizmu, jednocześnie obniżając jego możliwości dostarczenia wszystkiego, czego potrzebuje. Wielu schorzeniom towarzyszy przecież brak apetytu, nudności czy wymioty, a także trudności z połykaniem, trawieniem i wchłanianiem pokarmów. Niestety, jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, organizm w cieniu choroby z dnia na dzień może stać się niedożywiony. Choć na co dzień częściej docierają do nas informacje dotyczące nadwagi i otyłości warto mieć świadomość, że niedożywienie może dotyczyć ponad 70% chorych onkologicznie, 62% pacjentów po udarze i od 35 do 55% osób hospitalizowanych. Niedożywienie to nie tylko zmniejszenie masy ciała widoczne gołym okiem. Niewykryte i nieleczone przyczynia się do pogorszenia jakości życia i zdolności do samodzielnego funkcjonowania, pogarsza odporność organizmu, spowalnia gojenie ran, utrudnia powrót do pełni sił po zabiegach operacyjnych, a także pogarsza rokowania i zwiększa śmiertelność. Z tego względu kompleksowe leczenie powinno obejmować zawsze odpowiednio dobraną do stanu zdrowia i możliwości pacjenta dietę.
W pierwszej kolejności zalecana jest oczywiście modyfikacja aktualnego jadłospisu i dopasowanie go do potrzeb, tak, aby jak najlepiej wspierał organizm. Niestety nie zawsze dostarczenie wszystkich składników odżywczych jest możliwe z wykorzystaniem tradycyjnej żywności, jaką znamy z półek w sklepie spożywczym. Jeśli potrzeby organizmu są duże, a spożywanie zwykłych posiłków sprawia trudności, koniecznym i korzystnym może okazać się wprowadzenie do menu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to żywność, która została stworzona dla pacjentów, którzy nie są w stanie przy pomocy zwykłych produktów spożywczych dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych, których potrzebują. W swoim składzie, tak jak zwykłe produkty, zawiera białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne, ale w odróżnieniu od nich w specjalnie dobranych proporcjach, dostosowanych do potrzeb pacjentów, do których jest kierowana. Jest ponadto tworzona we współpracy z pracownikami służby zdrowia i powinna być stosowana zawsze zgodnie z zaleceniami lekarza. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może być wykorzystywana jako dodatkowy element tradycyjnego jadłospisu lub całkowicie zastąpić klasyczne posiłki. Jej zaletą jest to, że w łatwej do spożycia i strawienia formie, a przy tym w małej objętości, dostarcza znacznych ilości energii (kalorii), a także białka, czy witamin i składników mineralnych. Nie zawsze to samo można powiedzieć o żywności tradycyjnej.
Jednym z kluczowych składników odżywczych w okresie okołooperacyjnym, procesie gojenia ran, czy chorobie nowotworowej jest białko. Wzrost zapotrzebowania na ten składnik w okresie choroby wynika z wielu przyczyn. Po przebytym zabiegu chirurgicznym jego większa ilość jest konieczna do prawidłowego gojenia rany i uzupełniania strat w wyniku zabiegu. Ingerencja w ciało to także wzmożona praca układu odpornościowego. Ponadto w chorobach onkologicznych występują zmiany w metabolizmie, które powodują utratę tkanki mięśniowej, a tym samym rezerw białka i masy ciała. Dostarczenie odpowiedniej ilości białka staje się więc kluczowe w zatrzymaniu bądź spowolnieniu tego procesu, a tym samym daje szanse na lepsze rokowania. To tylko wybrane aspekty ogromnej roli białka w procesie leczenia i rekonwalescencji - w rzeczywistości jest ich znacznie więcej.
Żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, która może okazać się pomocna w dostarczeniu większej ilości białka są doustne preparaty odżywcze marki Resource. Resource Protein to wysokobiałkowy i kompletny pod względem odżywczym produkt dostępny w formie płynnej o różnych smakach. Ze względu na swój skład może stanowić uzupełnienie tradycyjnej diety lub być wyłącznym źródłem pożywienia. Inną możliwością wprowadzenia do jadłospisu większych ilości białka jest zastosowanie produktu Resource Instant Protein, który w 90% składa się z białka. Dzięki formie proszku może być dodawany do klasycznych posiłków takich jak zupy, sosy, koktajle i wiele, wiele innych. Wszystkie produkty marki Resource powinny być stosowane pod kontrolą lekarza w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.